„Negocierile Summit-ului COP 21 (Conventia cadru a Natiunilor Unite asupra schimbarilor climatice) de la ONU asupra climei , care va avea loc la Paris catre finalul acestui an, prezinta o mare provocare pentru planeta noastra si pentru întreaga omenire. Inspirati de apelul lansat de catre Papa Francisc, episcopii din COMECE (Comisia Episcopilor din Comunitatea Europeana) au tinut întâlnirea lor anuala de toamna la Paris, ca semn al implicarii lor majore în problema schimbarilor climei.
Jean Pierre Grallet, arhiepiscop de Strasbourg si episcop francez delegat pentru COMECE a declarat ca: „toti crestinii s-au alaturat marsului si bisericile si-au unit fortele”. El a anuntat o mare varietate de activitati lansate de catre crestini în întreaga Franta si în Europa întreaga cu ocazia COP 21: pelerinaje, conferinte, post si rugaciune. Dorim sa multumim tuturor organizatiilor bisericesti, NGO si credinciosilor crestini pentru acest angajament extraordinar.
„Acest angajament nu trebuie sa se termine o data cu încheierea COP 21 în decembrie: el trebuie continuat”. Acesta a fost mesajul fostului comisar EU, Connie Hedegaard. Dânsa si Cardinalul Reinhard Marx au fost invitati la o dezbatere deschisa la Colegiul Bernardinilor, de joi, 29 octombrie. Cardinalul Marx a insistat asupra faptului ca, în cazul în care COP 21 are succes, întelegerea sa nu fie doar promisiuni goale. A subliniat ca Biserica si Crestinii trebuie sa fie creativi în dezvoltarea unor stiluri de viata alternative, care sa poata inspira întreaga societate. Parohiile si Comunitatile crestine trebuie sa fie nu doar biotopuri ale credintei ci si biotopuri ale unui nou stil de viata.
Acesta este de fapt o modificare a stilului de viata sustinut într-un raport prezentat episcopilor COMECE de catre un grup de experti. Acest raport a fost aprobat de catre episcopi si va fi publicat la Bruxelles la mijlocul lui Noiembrie.
Criza refugiatilor a fost si ea în atentia Adunarii Generale. Episcopii europeni au întarit afirmatia Comitetului Permanent din 9 Septembrie : „Fluxul refugiatilor spre Europa pune tarile continentului nostru în fata unor provocari majore. Totusi aceste provocari pot fi depasite daca noi, europenii, le consideram drept o responsabilitate pe care o împartasim si cooperam pentru rezolvarea ei”. Episcopii au subliniat faptul ca este datoria guvernelor celor 28 de state membre, ca sa depaseasca deosebirile, într-un spirit de solidaritate si colaborare, asa încât sa satisfaca nevoile a mii de femei, barbati si copii, care cauta refugiu în Europa.
Dupa un schimb de pareri si experienta despre cum s-a manifestat criza provocata de refugiati în diferite tari, Monseniorul Agidius Zsifkovics, Episcop de Eisenstadt si membru austriac al COMECE a fost delegat sa coordoneze un partid al muncii, care pe baza experientelor acumulate în diferite tari, sa poata da episcopilor sugestii legate de felul în care sa procedeze în aceasta privinta.