Biserica cu soare din Vintere a indicat pentru prima data solstițiul de iarnă. Acesta a avut loc pe data de 21 decembrie, ora 17;59 și a marcat, astfel, începutul iernii astronomice, în emisfera nordică.

Solstițiul de iarnă marchează cea mai scurtă zi din an care are 8 ore si 50 de minute. În același timp, noaptea are 15 ore și 10 minute. În acest moment, poziția soarelui pe cer este la cea mai mare distanță unghiulară negativă față de ecuatorul ceresc.

Cuvântul „solstițiu” provine din latinescul “solstitium”, însemnând literal „soare nemişcat” (din latinescul “sol, solis, solem” (soare) şi “stitium”, derivat din verbul “sisto, sistere, stiti, statum” – “a opri/a menţine/a rămâne constant/ a face să stea”).

Momentul solstițiului de iarnă, respectiv al începutului iernii astronomice, are loc în jurul datei de 21 decembrie. Începând de la această dată, până la 21 iunie, durata zilelor va crește continuu, iar cea a nopților va scădea.

Biserica cu soare din Vintere este unică Biserică din lume care prin sistemul său indică solstițiile și echinocțiile, având un sistem ingenios, confectionat împreună cu Institutul de Astronomie al Academiei Române.

Pr. Dr. Florin Jula