PS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, s-a aflat la sfârșitul săptămânii trecute într-o vizită pastorală la Livorno, aflat pe coasta de vest a Toscanei, o regiune importantă a Italiei.

Prima oprire a fost în Parohia San Lazzaro, unde activează Părintele Cătălin Oltean, preot greco-catolic român, hirotonit de către PS Virgil și care activează în această parohie. Trecând pe la Bologna, PS Virgil l-a întâlnit și pe Monsignorul Matteo Zuppi, arhiepiscopul de Bologna, cu care se cunoaște din anii ’90, când era invitat la Roma de către Comunitatea Sant’ Egidio.

Tot la San Lazzaro, PS Virgil a avut și o întâlnire cu preoții români care slujesc în diferite dieceze din Regiunea Emilia Romagna: Rimini și Imola. „Întâlnirea a fost foarte frumoasă, datorită faptului că PS Virgil cunoaște foarte bine realitatea noastră eclezială. Am vorbit despre Conciliu Vatican II, Papa Ioan al XXII-lea, provocările evanghelizării de astăzi, noile tehnologii, grija pastorală care trebuie să fie foarte apropiată de oameni. Ne-a impresionat vitalitatea acestui păstor, apropiat de preoții săi, foarte deschis, dinamic, cordial, voios, mereu disponibil să spună un cuvânt de consolare, de încurajare, tuturor celor care vin la dânsul” au scris gazdele sale de la San Lazzaro.

Duminică, 12 decembrie, ajungând în mijlocul comunității românești din Livorno, păstorită de Părintele Vasile Orghici, PS Virgil a binecuvântat biserica pe care Dieceza de Livorno a încredințat-o credincioșilor români. Cu această ocazie, a fost sfințită și noua Icoană a Sfintei Fecioare, icoană adusă din România și care îi va însoți mereu pe cei plecați peste hotare pentru a-și câștiga existența, dar care nu au uitat de credința în Dumnezeu și de tradiția Bisericii Greco-Catolice.

Totodată, împreună cu Pr. Eduard Roman și Eugen Ivuț, secretarul său personal, PS Virgil l-a vizitat pe Mons. Simone Giusti, episcopul de Livorno, care, la rândul său, a fost în această vară în vizită la Oradea. Este modul prin care PS Virgil i-a mulțumit Păstorului Bisericii din Livorno pentru prietenia și susținerea pe care o are față de comunitatea greco-catolică română.

Surse: lasettimanalivorno.it

             zpsanlazzaro.chiesadibologna.it