O seară de rugăciune și colind, intitulată „Din Generație în generație” – a fost propunerea Asociației Tineretului Român-Unit (ASTRU Oradea) drept moment de pregătire pentru sărbătoarea Nașterii Domnului din acest an, desfășurată joi, 16 decembrie a.c., la Parohia greco-catolică din Haieu – Băile „1 Mai”, cu participarea Preasfinției Sale Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea. La eveniment au luat parte mai multe grupuri de tineri din Eparhie: tinerii Asociației Zileos, însoțiți de dna. Ramona Dragoș – președintele asociației, Grupul de tineri Allegria însoțit de pr. Gabriel Pal, grupul de copii și tineri din parohia Sântandrei, însoțiți de pr. Avram Romulus. Seara penitențială a cuprins o Adorație Euharistică de Crăciun animată de tinerii ASTRU Oradea împreună cu preotul spiritual al grupului, pr. Ștefan Madarasi și pr. Fiț Alexandru – spiritual al Liceului Greco-Catolic „ Iuliu Maniu”. A urmat un concert de colinde tradiționale interpretate de tinerele talente Sebi Hahău&Demma Band, interpreta de muzică populară Lavinia Chifor Pop și de copiii Paula Popa, Clarissa și Francisc Madarasi. Seara s-a încheiat cu un moment comunitar pe esplanada bisericii, unde a fost aprinsă o stea de lumânări, reprezentând diferite intenții de rugăciune ale participanților și nu numai. Totodată, cei prezenți au fost invitați să contribuie la o masă caldă de Crăciun pentru beneficiarii Caritas Eparhial Oradea, ASTRU Oradea dorind în acest an să fi îndeplinit și un scop caritabil pentru a trăi mai adevărat sensul sărbătorii Nașterii Domnului.

„Pentru fiecare dintre noi, din nou se naște Mântuitorul și mai ales pentru voi, dragi tineri, El este speranța lumii, El este Harul care vine în lume, harul mântuitor. Să fim Har și dar pentru ceilalți, aceasta înseamnă Crăciunul!”: a subliniat PSS Virgil Bercea, în gândul final adresat tinerilor și tuturor generațiilor prezente. La rândul său, pr. Ștefan Madarasi a adus mulțumiri Biroului Pastoral al Episcopiei Greco-Catolice din Oradea, reprezentat de pr. Paul Popa și dna. Ramona Dragoș, care a încurajat și susținut desfășurarea acestei seri penitențiale ASTRU Oradea.

Un timp al așteptării, un timp al pregătirii pentru întâlnirea cu Iubirea care se face trup, care se face om: Isus, Emanuel (‘Dumnezeu cu noi’), aceasta este Postul Crăciunul în esență. «Așteptarea… este voce a verbului ‘a iubi’» spunea don Tonino Bello, care ne-a inspirat în această seară. Iubirea este primul și cel mai profund act de credință pe care îl putem face față de ceilalți și, totodată, față de Dumnezeu și Cuvântul Său. Cu toții ne-am dori să fim iubiți de cineva, înțeleși, acceptați pentru ceea ce suntem. Cine îi iubește pe ceilalți în mod autentic nu îi judecă, le oferă mai degrabă posibilitatea de a se exprima, de a le arăta stima, de a-i face să se simtă iubiți. Doar cine se simte iubit se poate deschide, se poate oferi pe sine, poate împărtăși frumusețea ce o poartă în inimă sau suferința care i-a marcat existența. A da cuiva prilejul să vorbească despre sine este un dar extraordinar, un gest de iubire pe care Îl putem oferi celor pe care îi întâlnim. De la această premisă a pornit ideea acestei seri de rugăciune a tinerilor ASTRU Oradea dedicată tuturor generațiilor prezente, pe care le-am văzut contemplând împreună misterul nașterii Cuvântului, a credinței noastre. Ne-am bucurat să vedem pentru un ceas, cum colindă împreună copii, artiști tineri mai mult sau mai puțin cunoscuți, părinți și bunici, în jurul unei stele care ne călăuzește pe toți, indiferent de vârstă: steaua Speranței, a Celui venit în lume pentru a ne arăta că, indiferent de context, nu suntem niciodată singuri. «Din Generație în generație», Dumnezeu este cu noi!” – descrie pr. Ștefan Madarasi, asistent spiritual ASTRU Oradea, inițiativa de care ne-am bucurat noi toți.

          Asistent Spiritual                                                                                                        Președinte Asociație

Pr. Ștefan Madarasi                                                                                                     Andreea-Maria Ghercă