Iată, Eu fac toate lucrurile noi.” (Ap. 21, 5): a fost tema Întâlnirii Eparhiale a Copiilor care a avut loc sâmbătă, 25 mai 2024, la Centrul Don Orione din Oradea. Întâlnirea, organizată de Biroul Pastoral al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, a adus împreună peste șase sute de copii din întreaga Eparhie Greco-Catolică de Oradea, precum și elevi ai liceelor orădene „Don Orione” și Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”. Alături de ei, s-au aflați preoți îndrumători spirituali, animatori și formatori, dar mai ales voluntari care au asigurat buna-desfășurare a întregului eveniment. Întâlnirea Eparhială a Copiilor a început cu Sfânta Liturghie arhierească celebrată de Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, împreună cu un numeros sobor de preoți, părinți vicari și protopopi, implicați în pastorația copiilor.

Sfânta Liturghie a fost animată de copiii de la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” îndrumați de Sr. Ana și Sr. Claudia din Congregația Surorilor Maicii Domnului, alături de copiii Oratoriului „Sf. Francisc de Assisi” de la Sanctuarul Eparhial Maica Domnului din Oradea, fiind ocazia pentru mulți participanți de a se îndrepta spre Sfânta Taină a Spovedaniei și de a se bucura de Sfânta Euharistie.

Ne-am întâlnit astăzi în acest spirit al iubirii, pe de o parte – prin porunca nouă pe care ne-a dat-o Mântuitorul în Evanghelia zilei (In 15, 17-27) – și a speranței că în această Creație pe care Dumnezeu o înnoiește mereu și constant intrăm și noi. Ne reînnoiește. «Iată eu fac toate lucrurile noi»: spune Domnul în Apocalipsă. Acestea sunt cuvinte de speranță pentru fiecare dintre noi. El este cel care creează lumea și ne ajută ca să înțelegem că din Grădina Edenului putem să ajungem în Cetatea cerească a Ierusalimului. În Grădină erau Adam și Eva, iar noi astăzi suntem într-un oraș. În Grădina Edenului s-au întâmplat lucruri care nu erau tocmai potrivite acolo, iar noi astăzi în oraș încercăm să facem lucruri bune. Și mai ales facem aceste lucruri bune pentru că avem speranța că odată ne vom regăsi în Împărăția Cerurilor, în Ierusalimul Ceresc.” –  a spus Preasfințitul Virgil în cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, invitându-i apoi pe copii să reflecteze la modul în care pot face în fiecare zi lucruri bune? Pentru aceasta, eparhul de Oradea a împărtășit celor prezenți o poveste:

«Într-un loc era un cățeluș, pe care îl chema Grivei. El putea și știa să vorbească frumos și elegant cu toate animalele. Într-o zi, Grivei întâlnește un iepuraș plângând. Grivei îl întreabă „De ce plângi, iepurașule?”, iar acesta răspunde: „pentru că lupul mi-a furat frățiorul”. „Nu mai plânge, am să merg să ți-l aduc eu înapoi!”, l-a asigurat. Pornind, a străbătut pădurea și a ajuns la căsuța lupului. Aici, l-a văzut pe fratele iepurașului într-o cușcă. A venit într-o clipă lupul și cățelul s-a speriat tare. Totuși, Grivei și-a făcut curaj, a rămas acolo și a început să îi vorbească frumos, elegant, reușind să îl convingă pe lup că nu este bine ceea ce a făcut. Într-un final, acesta i l-a dat pe frățiorul iepurașului, pe care l-a adus acasă Grivei și s-au bucurat cu toții. Iar cățelul a devenit erou între toate animalele care erau acolo.»

„Să fiți curajoși și buni întotdeauna pentru a demonstra celor din jurul vostru că se pot face constant și mereu lucruri bune! –  i-a îndemnat PS Virgil pe copiii prezenți la Întâlnirea Eparhială a Copiilor. Curajul și bunătatea trebuie să vă caracterizeze pe toți și astfel veți deveni cu adevărat eroi, în lumea în care trăim, în orașul în care suntem. Atunci cu adevărat vom ști să ne iubim așa cum ne învață Domnul și cu adevărat vom reuși să avem speranța că odată ne vom regăsi în Ierusalimul Ceresc – care este tot un oraș, mult mai mare decât Oradea. Deci, îl urmăm pe Grivei, în curaj și bunătate, în iubire și speranță? Atunci credem că orice este posibil în lumea aceasta cu ajutorul Domnului!”.

Ocazie de a celebra copilăria și de a împărtăși credința, Întâlnirea Eparhială a Copiilor 2024 a  continuat cu un prânz comunitar asigurat de Trattoria Seminarii, urmat de mult așteptatele jocuri, care au adus împreună copii de diferite vârste, sute de zâmbete și multă voie bună. Cei mici au avut ocazia de a se bucura și de un perete de cățărat, pus la dispoziție de Acces Grup Alpin pin domnul Ionuț Lascu. Toate momentele recreative au fost asigurate de cei peste 40 de voluntari prezenți pe tot parcursul Întâlnirii, cărora se cuvine a li se aduce mulțumiri. Un gând de recunoștință se îndreaptă către tinerii seminariști ai Seminarului Teologic „Sf. Trei Ierarhi” din Oradea, responsabilii Biroului Pastoral al EGCO – doamna Ramona Dragoș, pr. Paul Popa și  doamna Laura Ologu – împreună cu responsabilii din teritoriu, pr. Mirel Demian care a asigurat partea liturgică, ipod. Eugen Ivuț, pr. Ciubotariu Gabriel și Centrul Don Orione Oradea, care a găzduit această ediție, domnul Nicu Bendre și alți bine-voitori care au contribuit la reușita acestei Întâlniri Eparhiale a Copiilor.

 
La finalul Întâlnirii Eparhiale din acest an, copiii s-au bucurat de un timp frumos petrecut împreună și…. de o înghețată.

Biroul de Presă EGCO