La 24 noiembrie 2021, în Bazilica San Vitale, Roma, a fost celebrată o Sfântă Liturghie solemnă, cu ocazia Zilei Naționale a României și pentru a marca împlinirea a 100 de ani de relații diplomatice dintre România și Sfântul Scaun. Ceremonia a fost prezidată de Eminența Sa, cardinalul Pietro Parolin, secretar de stat al Sfântului Scaun, în prezența reprezentanților corpului diplomatic acreditat pe lângă Sfântul Scaun și Ordinul Suveran de Malta, ai Secretariatului de stat al Sfântului Scaun, ai clerului român catolic de rit latin și bizantin, ai Episcopiei ortodoxe române a Italiei, precum și a membrilor comunității românești.

În cuvântul său, cardinalul Pietro Parolin a reliefat puternicele legături de prietenie dintre România și Sfântul Scaun și a transmis binecuvântarea Sfântului Părinte, Papa Francisc. A arătat că România și poporul român ocupă un loc special în inima Sanctității Sale care păstrează o amintire vie a pelerinajului său în România.

La rândul său, doamna Adina Lovin, însărcinat cu afaceri a.i. al Ambasadei României pe lângă Sfântul Scaun și Ordinul Suveran de Malta, a adresat mulțumiri tuturor celor prezenți, veniți să marcheze, împreună, sărbătorirea Zilei Naționale a României, precum și aniversarea centenarului relațiilor diplomatice dintre țara noastră și Sfântul Scaun. A amintit semnificația zilei de 1 decembrie, ca moment al realizării unității naționale și al nașterii statului român modern, marcând, în același timp, tradiția și bogăția raporturilor dintre România și Sfântul Scaun.

Ceremonia a stat sub semnul prieteniei și al respectului reciproc, al valorilor împărtășite și obiectivelor comune, fiind invocat îndemnul Sfântului Părinte cu ocazia vizitei apostolice în România – „Să mergem împreună”.

Sursa: Ambasada României la Vatican