Ziua de 25 noiembrie a prilejuit vizita doamnei Sofía Vío, membru al prelaturii Opus Dei și responsabil pentru Centrul Cultural Timona din București. Aceasta a avut ocazia să cunoască realitatea Eparhiei Greco-Catolice de Oradea, întâmpinată fiind de Preasfinția Sa Virgil Bercea, dar și să se întâlnească cu un grup de profesioniști din domenii precum: medicina, educația, cultura. Întâlnirea s-a concentrat pe prezentarea valorilor promovate de Opus Dei ce răspândește chemarea universală la sfințenie în mijlocul lumii.
Sofía este de origine din Chile, de profesie avocat și locuiește în București din 2009, când a fost deschis centrul Opus Dei în România. Aceasta a ajuns la București pentru a face cunoscut mesajul transmis de sfântul Josemaría Escrivá de Balaguer.
Astfel că, în 2009, cu sosirea la București a unui grup format din câțiva credincioși și 2 preoți, s-au deschis în capitală 2 centre Opus Dei: Stejarul Campus Universitar pentru bărbați, și mai tărziu Centrul Cultural Timona, pentru femei. În ambele centre au loc activități de formare spirituală, cât și culturală și socială, la care participă credincioși Opus Dei, precum și colaboratori și prieteni. În prezent sunt aproximativ 20 de laici Opus Dei în țară, inclusiv 2 preoți.
Episcopia Greco-Catolică se deschide, astfel, către oportunitatea unei viitoare colaborări cu prelatura, întrucât mesajul propus de Opus Dei este unul de care societatea laică are din ce în ce mai mare nevoie, un mesaj creștin transmis în secolul trecut și actual azi.
Sfințenia se poate trăi în viața de zi cu zi, nu neapărat într-o mănăstire sau în viața consacrată, pentru că viața profesională sau cea de familie ne oferă suficiente motive de a realiza cât de importantă este misiunea fiecăruia dintre noi, indiferent de statutul social. Important este ca fiecare dintre noi să își îndeplinească misiunea personală sau profesională într-un mod perfectibil. Să facem munca noastră un cadou oferit lui Dumnezeu, a declarat Sofía Vío în cadrul întâlnirii.
Cea mai importantă lucrare scrisă a sfântului Josemaría Escrivá de Balaguer a fost Camino (Drum), lectură răspândită în România încă din timpul comunismului, în clandestinitate. A fost și rămâne hrană spirituală pentru vremuri dificile, din punct de vedere religios, o carte ce însumează complet și complex spiritualitatea propusă de Opus Dei, o spiritualitate seculară, pentru credincioși și persoane obișnuite ce trăiesc în mijlocul lumii.
Alina Balaj