Misiunea Greco-Catolică Română de la Paris a aniversat 75 de ani de la fondare. Cu această ocazie, în zilele de 2 și 3 octombrie 2021 au avut loc mai multe manifestări și celebrări liturgice.

Sărbătoarea a început sâmbătă, 2 octombrie, cu ceremonia de primire în Reuniunea Mariană ”Virgo Fidelis” a mai multor credincioși care trăiesc în capitala Franței, urmată de Sfânta Liturghie. În după-amiaza aceleiași zile, a avut loc o conferință care s-a desfășurat la cea mai prestigioasă instituție catolică de educație și cultură din Paris: Le Collège des Bernardins.

Conferința ”Biserica Greco-Catolică dintru începuturi până în prezent”, a fost susținută de Pr. Dr. Alexandru Buzalic. Cei prezenți s-au putut bucura și de textul conferinței Profesorului Cristian Bădiliță, cu titlul: ”Biserica Greco-Catolică Română: o punte către Occident”. În continuare, Pr. Mihai Marina a prezentat istoricul Misiunii Greco-Catolice Române din Franța, subliniind figura părintelui Gheorghe Surdu, fondatorul Misiunii. Preasfinția Sa Denis Jachiet, Episcop Auxiliar al Parisului, i-a salutat pe cei prezenți, dând o mărturie despre cum a cunoscut Biserica Română Unită cu Roma. Părintele Jean-Marie Humeau, reprezentant al Ordinariatului pentru catolicii orientali pe teritoriul Franței, a vorbit despre modul în care instituția pe care o reprezintă coordonează comunitățile Orientale. Excelența Sa Luca Niculescu, Ambasadorul României în Franța, a salutat inițiativa și organizarea unui astfel de eveniment, transmițând felicitările Sale și ale Statului Român Misiunii Române. În încheiere, Elisabeth Terrien, gazda evenimentului și moderatoarea conferinței, i-a invitat pe cei prezenți la recepția pregătită cu această ocazie.

Duminică, 3 octombrie, de la ora 13.00, a fost celebrată Sfânta Liturghie în ritul bizantin în Bazilica Sacre Coeur din Paris. În prezența Monseniorului Pascal Gollnisch, Vicar General al Ordinariatului Catolicilor Orientali din Franța, Sfânta Liturghie a fost celebrată de Pr. Mihai Marina, împreună cu Pr. Gabriel Buboi, Rectorul Colegiului ”Pio Romeno” din Roma, Pr. Alin Cîndea, Pr. Bernard Miclescu, capelan al Bazilicii Sacre Coeur, Pr. Horațiu Cipleu și alți preoți invitați. Preoții și credincioșii i-au mulțumit Domnului pentru harurile primite în cadrul Misiunii Greco-Catolice Române de la Paris, o adevărată insulă românească liberă pe solul primitor al Franței.

La începutul Sfintei Liturghii, la care au participat peste 1000 de credincioși, Rectorul Bazilicii Stephan Esclef a transmis un cuvânt de bun venit, iar Monseniorul Pascal Gollnisch a dat citire mesajului Arhiepiscopului Parisului, Mons. Michel Aupetit. La finalul celebrării, Pr. Alin Cîndea a citit mesajul transmis cu această ocazie de Preafericirea Sa Cardinal Lucian Mureșan. Pr. Gabriel Buboi, Rectorul Colegiului ”Pio Romeno” din Roma, fost Rector al Misiunii de la Paris, a evocat rolul important pe care l-a avut până în prezent instituția românească din inima Parisului. Doamna Ruxandra Mangu, Secretar al Ambasadei României în Franța a transmis mesajul Administrației Prezidențiale. Pr. Mihai Marina, a vorbit despre importanța pe care Misiunea Română a avut-o în istoria recentă a Bisericii Române Unite, precum și în viața credincioșilor aflați departe de țara natală. A amintit, de asemenea, de zelul cu care foștii rectori ai Misiunii, Preasfinția Sa Claudiu Pop, Pr. Gabriel Buboi și Preasfinția Sa Cristian Crișan, au slujit comunitatea greco-catolicilor români de la Paris. În încheiere, Pr. Marina a mulțumit bunului Dumnezeu pentru toate harurile revărsate asupra comunității, a mulțumit autorităților ecleziastice și civile, credincioșilor prezenți într-un număr mare, precum și tuturor celor care și-au adus aportul la organizarea acestui eveniment.

După încheierea Sfintei Liturghii, toți cei prezenți s-au regăsit în grădina Bazilicii unde bunii credincioși ai Misiunii au pregătit bucate tradiționale românești pentru momentul de sărbătoare.

Sfânta Liturghie a fost transmisă în direct, dar la eveniment a fost prezentă și o echipă a Televiziunii Franceze precum și un video-jurnalist al Televiziunii Române, urmând să fie difuzate în viitorul apropiat mai multe reportaje despre jubileul Misiunii Române din Franța.

Sursa: e-communio.ro