Arhiepiscopul mitropolit de Presov pentru catolicii de rit bizantin și președintele Consiliului Bisericii Greco-Catolice slovace, se reîntoarce asupra vizitei apostolice a Papei Francisc, încheiate miercurea trecută, într-un interviu acordat celor de la Vatican News: „L-am văzut plin de Spiritul Sfânt. Celebrarea Sfintei Liturghii bizantine prezidată de către Papa pentru prima dată în istorie, a fost o mare recompensă divină pentru anii petrecuți sub persecuția comunistă”.

Bilanțul vizitei Papei Francisc în Slovacia – a doua etapă a vizitei pe care Pontiful a întreprins-o plecând de la Budapesta, capitala Ungariei, și care a durat patru zile, din 12 până în 15 septembrie – se poate rezuma prin expresia, rostită cu bucurie și satisfacție de către Înaltpreasfințitul Ján Babjak, arhiepiscopul mitropolit de Presov: Un mare miracol!

Prelatul a explicat cum mulți au avut posibilitatea de a-l vedea pe Papa plin de Spiritul Sfânt, reîntinerit. Vizita sa a adus multă bucurie pentru toți credincioșii.

 

Care sunt fructele care se vor culege în viitor după această vizită?

Trebuie să așteptăm ca aceste fructe să se poată maturiza. Personal, mi-aș dori ca și efect imediat să se nască acel respect față de opiniile altuia și consolidarea societății în conformitate cu învățăturile Sfinților Chiril și Metodiu. De asemenea, mi-aș dori ca noi credincioșii să ne comportăm mai frumos unii cu alții și să crească iubirea reciprocă. Pentru aceasta trebuie să cunoaștem bine, să medităm, să înțelegem și să punem în practică discursurile pe care Papa ni le-a adresat.

La Presov, Sfântul Părinte a prezidat Sfânta Liturghie bizantină a Sfântului Ioan Gură de Aur în ziua Înălțării Sfintei Cruci, dumneavoastră cum ați trăit acest eveniment?

La Presov, pentru prima dată în istorie, în ziua Înălțării Sfintei Cruci, a fost celebrată Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur de către Sfântul Părinte: este ceva foarte prețios pentru mine și mă simt profund emoționat. Emoția s-a văzut și pe chipul Papei, precum și a tuturor celor din jurul lui. Sunt sigur că credincioșii greco-catolici, cei latini, precum și cei care nu cred și care au participat la acest eveniment, au experimentat o mare binecuvântare de la Dumnezeu. Nimeni nu a putut visa că Pontiful ar putea să ne onoreze cu vizita sa și să celebreze împreună cu noi Sfânta Liturghie. Este o mare împlinire și o mare recompensă divină pentru toți anii de persecuție suferiți de Biserica Greco-Catolică slovacă, când comunismul a îngropat-o: timp de 18 ani a fost constrânsă să trăiască în clandestinitate. Această suferință a episcopilor, preoților și credincioșilor noștri, a adus importante fructe spirituale: trei fericiți martiri și numeroși eroi mărturisitori ai credinței.

Papa Francisc, în omilia sa din timpul liturghiei celebrate la Sanctuarul Sfintei Fecioare a celor șapte dureri, din Šaštín, a spus că Biserica are nevoie de profeți. După părerea dumneavoastră, ce înseamnă a fi profet astăzi? Și de ce fel de profeți are nevoie Biserica slovacă?

Astăzi toți avem nevoie de profeții lui Dumnezeu, de profeții Adevărului, de profeți ai iubirii și ai păcii. Profeții lui Dumnezeu au misiunea de a mărturisi Adevărul divin lumii: să arate erorile, păcatele și să convertească persoanele la Dumnezeu, cu ajutorul penitenței. Aceasta este sarcina profeților de azi: preoți, episcopi și credincioși care nu se lasă influențați de spiritul lumii, ci de Spiritul divin al evangheliei. Astăzi fiecare dintre cei care cred în Dumnezeu trebuie să ceară Spiritului Sfânt darul discernământului clar pentru a vedea ce anume provine de la Dumnezeu și ce provine de la adversarul Său.

Pe stadionul Lokomotívy din Košice, întâlnindu-se cu tinerii, Sfântul Părinte i-a invitat să privească Crucea și să nu se lase copleșiți de rău. În Slovacia care este legătura tinerilor cu credința?

Sunt mulți tineri care descoperă credința și încearcă să o trăiască într-un mod radical și nu echivoc. Dar sunt, pe de altă  parte, mulți alți tineri care au acea credință tradițională și pe care o abandonează sau chiar o trădează când, pe drumul lor, întâlnesc dificultăți. Aceasta depinde de cine îi formează, de ce fel de prieteni au în jurul lor și ce medii frecventează. Sunt foarte bucuros că aproape în fiecare eparhie sau arhieparhie a construit un centru de formare pentru tineri: sunt centre care ajută înrădăcinarea în creștinism și îi determină să se dedice și pentru ceilalți. La liturghia prezidată de Sfântul Părinte, care a avut loc la Presov, au participat aproximativ 900 de tineri voluntari. Vreau să le mulțumesc din adâncul inimii pentru serviciul lor important.

Sursa: vaticannews.va

Traducere din italiană: Pr. Florin Bode