Cum altfel putea începe mai frumos luna iulie decât fiind la Universitatea de Vară 2021, împreună cu peste o sută de copii şi tineri, care au luat parte la un program plin de surprize pregătit de Episcopia Greco-Catolică din Oradea.

Joi 1 iulie, doamna Ramona Dragoş şi părintele Paul Popa, alături de doamna Ana Popa şi de profesorii liceului greco-catolic din Oradea, Ioana Ciupleu, Mihaela Olău, Patricia Capriş, Emilia Haș, Natalia Hoduţ, Cristi Varna, Alina Pupe, au întâmpinat participanţii la această activitate desfășurată în cadrul seminarului greco-catolic, unde toți au fost integrați în atmosfera de veselie, fiecare profesor având grijă ca toți să se simtă bineveniți, prezenţa acestora fiind vitală pentru un început de nota zece.

Ştiţi ce a urmat? Epicopul Virgil Bercea ne-a făcut o surpriză – a venit în vizită şi a cântat cu noi:

Binele și Rău-n jurul tău se vor juca
Lumea asta moartă va-ncerca să-ți fure dragostea
Niciodată să nu uiți de inima ta.
(Epilog, Vama Veche)

(Cine nu îl cunoaşte pe) Alex Cristea care a cântat împreună cu George Demian, care l-a acompaniat la chitară, cântecul Epilog, moment care a dezghețat atmosfera. Trebuie să recunosc că acum, când scriu aceste rânduri, ascult acest cântec şi simt emoţia şi fiorii, sala cu atâtea suflete care urmau să lege atâtea prietenii frumoase.

Ştefana Goţia a fost cea care s-a ocupat de jocurile de cunoaştere şi de împărțirea pe grupuri, lucru care a contribuit la o mai bună comunicare între copii. Am învățat numele fiecăruia, culoarea preferată, hobby-ul, am descoperit în urma unui puzzle numele echipelor, șapte la număr: Casa de Papel, Scooby Doo, Wonder Woman, Harley Quin, Cruella, Wolverine şi Batman; am jucat mimă şi, în cele din urmă, am sfârşit prin a avea o cină copioasă.

Ziua de vineri se anunţa a fi plină de alte surprize plăcute, invitatul nostru special fiind Cătălin Măruţă, care a participat cu noi la o întâlnire online, unde tema a fost: Secretul unei comunicări eficiente în familie, în societate, la TV. Mai trebuie adăugat că întâlnirea aceasta a fost un succes, iar participanţii au avut o grămadă de întrebări constructive.

După prânz, a avut loc o activitate inedită: echipele au trebuit să îşi creeze ţinute unice cu materialele, care le-au fost puse la dispoziţie de către oraganizatori, ţinute prezentate în cadrul unui spectacol de modă. Pe această cale dorim să îi mulţumim lui Ovidiu Lazăr, care a avut grijă de fundalul sonor şi fără de care buna desfăşurare muzicală a micului spectacol nu ar fi fost la înălțime.

Sâmbătă se întrevede o zi cu soare si cu protecţie solară pentru că vom merge la piscină. Oare e nevoie să spun că entuziasmul general este la cote înalte? Desigur, va exista şi un moment susţinut de Patrick şi Beatrice Francois, fondatorii Asociaţiei Zileos, care se ocupă cu educaţia tinerilor din diferite ţări, după o pedagogie atent stabilită. Tema va fi aleasă în fucţie de întrebările şi interesele participanţilor, va fi bazată pe relația lor cu Dumnezeu, lucru care va pune în lumină atât activitatea acestei asociații cât și personalitățile tinerilor participanți. La finalul zilei, catedrala greco-catolică va fi gazda noastră pentru câteva momente de rugăciune şi de interiorizare a clipelor trăite în această perioadă.

Ultima zi va fi marcată de plecarea noastră la Stâna de Vale, unde părintele protopop de Beiuș, Zorel Zima, se va ocupa de primirea noastră şi va avea grijă ca sufletul şi stomăcelele să nu rămână goale.

Dragi copii şi tineri, nici nu ştiţi cât de mult ne-am bucurat să ne cunoaştem şi abia aştept să ne revedem cât de curând.

We keep in touch! See ya!

Ştefana Goţia,

responsabil comunicare naţională Zileos