Papa Francisc s-a întâlnit sâmbătă cu președintele Parlamentului European, David Sassoli, la două zile după ce organul legislativ al UE a aprobat un raport despre avort, extrem de controversat. Un comunicat de presă al Parlamentului European informează: „Conversația cu Sfântul Părinte s-a concentrat asupra necesității de a-i proteja cei mai slabi și cei mai vulnerabili: drepturile oamenilor sunt măsura tuturor lucrurilor. Recuperarea europeană va avea succes numai dacă se va produce o reducere a inegalităților.”

Sassoli, un politician italian în vârstă de 65 de ani, s-a întâlnit și cu Cardinalul Pietro Parolin, secretar de stat al Vaticanului și cu Arhiepiscopul Paul Gallagher, secretar pentru relațiile cu statele. Comunicatul de presă al Parlamentului European a declarat că cei trei au vorbit despre „situația din Mediterana, Africa, Balcanii de Vest și procesul de aderare. S-a acordat o atenție deosebită eforturilor europene de a face vaccinurile disponibile în țările cu venituri mici, în special în Africa.”

Parlamentul European a votat pe 24 iunie adoptarea unui raport care descrie avortul drept „asistență medicală esențială” și încearcă să redefinească obiecția de conștiință ca „negarea îngrijirii medicale”. Raportul Matić a mai afirmat că avortul este un „drept al omului”, iar încălcările „sănătății și drepturilor sexuale și reproductive” sunt „o formă de violență împotriva femeilor și fetelor”. Membrii Parlamentului European au votat în favoarea raportului cu 378 de voturi pentru și 255 împotrivă, cu 42 de abțineri, în cadrul unei sesiuni plenare desfășurate la Bruxelles, Belgia. Raportul nu creează obligații pentru cele 27 de state membre ale UE, dintre care doar două – Polonia și Malta – nu permit avortul la cerere sau din motive sociale.

Într-un interviu acordat pentru Vatican News, Sassoli a căutat să minimalizeze importanța votului. „Această rezoluție care nu creează obligații, nefiind un act legislativ, este o recomandare pentru a ne asigura că toate țările au într-un fel o legislație similară”, a spus el, sugerând că Italia ar putea oferi un model pentru alte țări. „Cred că există un pic de instrumentalizare care ar fi bine să fie lăsată deoparte. Am văzut că multe țări se comportă în moduri diferite și cred că unele experiențe precum cea italiană le pot fi utile și lor”, a comentat el. Înainte de vot, grupurile pro-life și liderii catolici au cerut Parlamentului European să respingă raportul prezentat de politicianul croat Predrag Fred Matić. Rețeaua parlamentară pentru probleme critice (PNCI), cu sediul în Washington DC, a descris documentul ca fiind „extrem” și „radical”.

Sursa: www.catholica.ro