În Duminica a XVII-a după Pogorârea Spiritului Sfânt, numită și a Cananeencei, Părintele Vicar general al Eparhiei de Oradea Mare, Mihai Vătămănelu OFMConv., a celebrat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Parohia Valea lui Mihai, din Protopopiatul Ierului. Au concelebrat Părintele Fiț Alexandru, preot spiritual al Liceului Greco-Catolic ,,Iuliu Maniu՚՚ din Oradea și Părintele paroh, Mirel-Mihai Demian. Au participat cuvioasele Maici din ,,Congregația Surorilor Maicii Domnului՚՚, din comunitatea orădeană, împreună cu un grup de credincioși dornici să fie alături de enoriașii acestei parohii.

Biserica cu hramurile Nașterea Maicii Domnului și Sfântul Anton de Padova, din Valea lui Mihai, s-a îmbrăcat în zi de sărbătoare, deoarece în cadrul Sfintei Liturghii s-a binecuvântat icoana Fericiților Episcopi Martiri greco-catolici.

În cuvântul de învățătură părintele protosincel, a amintit faptul că: ,,de fiecare dată când implorăm milostivirea Lui Dumnezeu, devenim precum această femeie din Sfânta Evanghelie, care aleargă la izvorul nemuririi, și noi precum ea odinioară cerem ajutorul și milostivirea Sa, pentru trupurile și sufletele noastre. Hristos este cunoscut, este chemat pe nume de această femeie încercată de durere: Miluiește-mă, Doamne, Fiul lui David! După acest exemplu biblic și noi venim duminică de duminică în Casa Lui Isus. Acest moment, devine pentru El cea mai mare bucurie pe care noi reușim să o facem, rugăciunea noastră din fața Sfântului Altar se înalță la cer și coboară peste sufletele noastre binecuvântarea Sa.

Azi, este o mare sărbătoare în această  parohie, deoarece la finalul celebrării liturgice împreună cu preoții prezenți și dumneavoastră, poporul Lui Dumnezeu, vom binecuvânta această teologie scrisă care îi reprezintă pe înaintașii noștri și Mărturisitorii Bisericii lui Hristos.

 Fericiții Episcopi Martiri, să devină pentru noi mijlocitori și călăuzitori în greutățile cotidiene, iar contemplând această icoană prin care sunt reprezentați, să ne rugăm Bunului Păstor pe care l-au mărturisit cu propria lor viață՚՚.

La final, părintele paroh a mulțumit preoților și cuvioaselor maici pentru prezența în mijlocul comunității iar tuturor credincioșilor pentru grijă, devotament și implicare în viața parohială, deoarece prin strădania lor s-a zugrăvit această frumoasă icoană. Mulțumiri au fost adresate și artistului plastic Marian Furtună, cel care a împodobit locașul de cult prin această frumoasă pictură.

După cântarea Imnului Fericiților Episcopi Martiri, credincioșii au primit din partea domnului Talpoș Alexandru-Iosif o iconiță, care să le aducă aminte de acest moment solemn.

                                                                                                                                                                                Ipodiacon

Timoș Florin Bogdănel