La Muzeul Oraşului Oradea a fost inaugurată luni, 26 aprilie, o expoziţie temporară de icoane vechi, intitulată Lacrimilile Cerului. Fecioarele înlăcrimate ale Transilvaniei, curatoriată de dr. Alexandru Constantin Chituţă şi dr. Diana Iancu.

La vernisaj, alături de cei doi curatori, au fost prezenţi Angela Lupşea, managerul Muzeului Oraşului Oradea, Episcopul Greco-Catolic PS Virgil Bercea, şi Episcopul Romano-Catolic PS Laszlo Bocskei.

„Această expoziţie, reprezintă, simbolic, o rugăciune şi un ex foto adus Născătoarei de Dumnezeu, un semn al înţelegerii şi păcii, al tuturor celor ce Îl mărturisesc pe Hristos cel Înviat. Titlul acestei expoziţii, o puternică metaforă, ne aminteşte atât de Patimile îndurate de Mântuitor, cât şi de tradiţiile şi legendele care ne relevă că o parte dintre aceste icoane au lăcrimat”, a explicat în cadrul vernisajului Alexandru Chituţă. Expoziţia este una itinerantă, are o tradiţie de șase ani şi a fost prezentată în oraşe ca Alba Iulia, Cluj,  Bistriţa, Timişoara sau Tulcea. În Muzeul Oraşului Oradea pot fi admirate 25 de icoane, pictate pe lemn, sau sticlă cea mai veche dintre ele datând din anii 1645-1646. O parte dintre acestea sunt mărturii ale unor minuni, altele vorebec despre întâmplări şi artişti zugravi. „Emoţionând prin sinceritate, unele icoane impresionează datorită însuşirilor deosebite pe care le însumează ca opere artistice. Înţelegerea temelor, arhaismul interpretării, realismul viu al tratării chipurilor şi caracterul narativ legat de detaliul pitoresc, dau acestor icoane valoarea unor documente de interpretare folclorică a filozofiei şi a dogmei creştine”, a mai spus Alexandru Chituţă.

Acesta a mai specificat că, în Transilvania, icoane interesante există pretutindeni, din zona Făgăraş – Sibiu în zona Sebeş, Cluj, Bistriţa sau Sălaj.

„În pictura de icoane, ca şi în pictura murală, cu tot caracterul ei tradiţional, s-au înregistrat o serie de elemente mai noi ale artei renaşterii şi barocului. Ele se datorează contactului cu arta maghiară şi săsească a Transilvaniei, dar şi a pătrunderii barocului austriac şi a elementelor de renaştere din Polonia şi Slovacia. În ceea ce priveşte pictura pe sticlă din Transilvania, aceasta îşi are originea în pictura de factură populară ce s-a practicat în Bavaria, Austria, Boemia, începând cu a doua jumătate a secolului a XVIII-lea”, mai arată curatorul. În plus, aceste icoane au fost pictate de oameni simpli, de artişti şi meşteri populari, care au transpus pe pânză o parte din sufletul lor, demonstrând, încă o dată, latura profund spirituală a ţăranului român.

Expoziţia „Fecioarele înlăcrimate ale Transilvaniei” a fost posibilă prin implicarea partenerilor Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, Protopopiatul Ortodox Bistrița, Complexul Muzeal Bistrița Năsăud, Asociația Culturală Octavian Smigelschi.
Expoziţia poate fi vizitată până în data de 15 iunie.

Sursa: www.crisana.ro