,,Bine este cuvântat cel ce vine întru numele Domnului” Mt. 21,9

Duminica Floriilor este o mare sărbătoare pentru întreaga creștinătate. Aceasta deschide ultima săptămână din Postul Mare, cunoscută și ca Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor. Este săptămâna în care Mântuitorul nostru, Isus Hristos, a fost trădat, a fost arestat, a pătimit, a fost răstignit, a murit și a înviat pentru noi toți.

Duminica Floriilor, sau Intrarea în Ierusalim a Mântuitorului, așa cum mai este numită această mare sărbătoare, reprezintă un motiv de bucurie pentru întreaga creștinătate. Este săptămâna în care am fost dezrobiți de sub puterea celui rău, de sub păcat. Cea mai importantă săptămână din întreg calendarul.

Intrarea Mântuitorului în Ierusalim a fost una plină de umilință, de speranță, de bucurie. Isus nu a intrat ca un rege puternic, pe cal, chiar dimpotrivă, a intrat pe un asin. Este intrarea unui rege în cetate, însă nu a unui rege cu care lumea era obișnuită. A unui rege cu totul altfel, intrarea unui rege al iubirii, intrarea regelui adevărului, regelui vieții. Un rege care a venit, înainte de toate, să servească. Un rege care își dă viața pentru poporul Său.

Cu ocazia acestui mare eveniment, care ne face intrarea în Săptămâna Patimilor, comunitatea Seminarului Orădean a avut deosebita plăcere de a vizita Parohia greco-catolică Dumbrava, cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, fiind așteptați și primiți cu multă căldură de către credincioși, în frunte cu părintele paroh Iulian Terec.

Lăcașul s-a dovedit a fi cu adevărat neîncăpător, fiind plin de  credincioși veniți să participe la Sfânta Liturghie, celebrată de către Părintele Rector Anton Cioba și de către Părintele Paroh Iulian Terec și animată de către corul seminarului.

La finalul Sfintei Liturghii, Pr. Iulian a ținut să mulțumească Părintelui Rector și întregii comunități a seminarului pentru vizita făcută în parohia sa și, totodată, a adresat o altă invitație, în numele întregii comunități, pentru o următoare vizită în parohia Dumbrava.

Înainte de a încheia Sfânta Liturghie, Părintele Rector Anton Cioba ia dăruit, din partea Seminarului, drept recunoștință pentru realizările sale pe plan pastoral, o cruce pectorală jubiliară și o medalie aniversară, ambele fiind simboluri ale Jubileului de 225 de ani de existență a Seminarului Orădean.

În spiritul comuniunii, după încheierea Sfintei Liturghii, Pr. Iulian a invitat comunitatea la o mică agapă în curtea casei parohiale, iar, pentru a ne pregăti mai bine spiritual pentru săptămâna mare, am făcut o vizită la câteva locuințe destinate persoanelor vârstnice, cu probleme de sănătate sau fără locuință, existente în satul Dumbrava. Această vizită a fost un motiv de bucurie atât pentru persoanele care locuiesc acolo, care nu mai au pe nimeni din familie alături în preajma acestor sărbători binecuvântate, cât și pentru seminariști, care au avut ocazia să-i încălzească sufletește prin prezența lor și printr-o rugăciune comună cu aceștia.

Părintele Iulian Terec se bucură în prezent de sprijinul întregii comunități din care face parte, fiind mereu la dispoziția tuturor. Parohia luând ființă în anul 1994, părintele Iulian se bucură astăzi de o comunitate greco-catolică întregită, tot satul fiind astăzi greco-catolic. Cea mai mare provocare întâlnită fiind tocmai grija față de sufletele persoanelor singure, care se află în centrele speciale de îngrijire. Cu toate acestea, părintele prezintă o disponibilitate foarte mare, cunoscând nevoile și grijile tuturor credincioșilor.

Pentru seminariști, viața Părintelui Iulian Terec reprezintă un model demn de urmat, fiind un bun exemplu pentru pastorația oamenilor. Experiența în parohia Dumbrava reprezintă un adevărat urcuș spiritual, foarte potrivit pentru săptămâna în care intrăm.

Este foarte important ca în această săptămână să ne arătăm disponibilitatea și grija față de aproapele nostru. Această săptămână mare să fie începutul acestora și nu doar o perioadă de timp trecătoare.

Vă dorim o Săptămână Sfântă Binecuvântată și plină de speranță, căci Isus Cristos a Înviat pentru noi toți.

 Andrei ALEXA,

ANUL II