„Nu va temeti, caci, iata, va vestesc o mare bucurie care va fi pentru tot poporul: astazi în cetatea lui David vi s-a nascut Mântuitorul care este Cristos Domnul!”

Duminica, 14 decembrie 2014, la Liceul Don Orione din Oradea, în sala de sport si activitati plina de parinti, rudenii si prieteni, elevii claselor primare si gimnaziale, dar si celelalte grupuri de tineri afiliate Centrului Don Orione: cercetasii (scout) si Oratoriul, au sarbatorit Nasterea Domnului prin cântece, jocuri si un program artistic însufletit care a fost foarte apreciat de public.
Programul a fost deschis de grupul de tineri si copii, din Oratoriul „Sfântul Luigi Orione” si din Scout, care i-au colindat pe cei prezenti. Au urmat cei mai mici cercetasi: Lupisorii, Mamarutele si Castorii, îndrumati de coordonatoarele Alina Vâscan, Halasz Alexandra si Florina Ghit, si au oferit un concert de colinde si un dans al fulgilor de nea, dorind sa simbolizeze curatenia din suflete cu care trebuie întâmpinata Nasterea Mântuitorului.
Apoi au urcat pe scena elevii clasei a III-a, îndrumati de doamna profesoara Ileana Szilagyi, care au dansat si au interpretat cu talent si emotie cântece de Craciun precum „Noapte de vis”, „Cu ler si brad”, „Tu te cobori din Ceruri”, „Lumineaza” si „Inima va cânta”.
Lor le-au urmat cei mai mici elevi, din clasele pregatitoare A si B, care, sub coordonarea doamnelor învatatoare Bene Monica, Mermeze Simina si a doamnei profesoare Moga Teodora, au vestit si ei apropiata Nastere a lui Cristos printr-un frumos program artistic.
Pe scena au urcat apoi elevii clasei a II-a, îndrumati de doamna învatatoare Janina Chinde, care au colindat si au interpretat o sceneta despre Nasterea Domnului, subliniind virtutile exemplare ale Sfintei Familii.
Lor le-au urmat colindatorii din clasele I A si I B, îndrumati de doamnele profesoare Laura Bochis si Raluca Sabau, si clasa a IV-a, îndrumata de doamna profesoara Iohana Florentina Pascar si de doamna profesoara Teodora Moga, care au transmis prin colindele si dansurile interpretate emotia apropierii marii sarbatori.
Elevii clasei a V-a au ilustrat o parte a adevaratei semnificatii a Craciunului interpretând o sceneta în care au prezentat o situatie des întâlnita în zilele noastre: un copil care creste fara parinti, lipsit de iubire, sufera si suporta cu greu fericirea celor care au o familie iubitoare, dar el trebuie acceptat si integrat în societate, pentru ca tocmai acesta este mesajul Craciunului: sa avem grija de cei singuri si necajiti si sa le oferim dragostea noastra, asa cum si Mântuitorul ne-o ofera pe a Lui.
Dupa sceneta interpretata cu aplomb de catre cei mai mici elevi de gimnaziu a venit rândul Corului Liceului Don Orione sa încânte spectatorii si sa transmita un strop din magia Craciunului. Îndrumati de doamna profesoara Nicoleta Arendas, ei au interpretat colindele „Noi în seara de Craciun”, „Florile dalbe”, „Leganelul lui Isus”, „E ajun de Craciun” si cântecul „Adeste fideles”. Dupa momentul coral a urmat si o solista, eleva Roxana Igna din clasa a IX-a A, care a cântat colindul „Sara Craciunului nost”.
Elevii clasei a VI-a, îndrumati de inimosul lor diriginte, parintele Mihai Fecheta, au interpretat sceneta „Fuga în Egipt”, ilustrând puterea credintei si minunile care au însotit viata Mântuitorului înca de la Nasterea Sa.
Dupa cântece si scenete, a urmat si un moment poetic, oferit de elevi ai clasei a VIII-a, îndrumati de doamna profesoara Ioana Rittinger, care au recitat din creatia unor poeti români, ilustrând dragostea pentru oameni a lui Cristos si a Fecioarei Maria si gratitudinea noastra fata de Mântuitor si Sfânta Familie.
Consiliul Elevilor de la Liceul Don Orione a oferit o sceneta foarte animata si apreciata de public, în care a aratat ca adesea uitam adevarata semnificatie a Craciunului, care este grija fata de aproapele nostru, deturnati fiind de ispite materialiste si de egoism. Ei au transmis celor prezenti ca, nu numai de Craciun, trebuie sa fim generosi cu cei mai putin fericiti, cu cei în nevoie, si sa le oferim o raza de speranta.
Tot prin momente de teatru si printr-un program de cântece vesele si pilduitoare au transmis acest mesaj si membrii grupului Reparto de la scout, aratând cum nu trebuie sa petrecem Craciunul, adica în haos si excese materiale. Grupul de cercetasi Clan-Foc a interpretat si el o sceneta în care a dat exemple de fapte bune pe care le poate face oricine, indiferent de vârsta, daca este atent la problemele celor din jur.
Dupa programul artistic emotionant oferit de elevi si de membrii grupurilor afiliate Centrului Don Orione din Oradea, a urmat un moment de muzica si dans, pregatit de copiii si tinerii de la Oratoriu, la care au participat toti cei prezenti. În final a sosit si surpriza mult asteptata: Mos Craciun a sosit si a urcat pe scena cu un sac urias, din care a oferit cadouri tuturor copiilor din sala. Conducerea liceului, domnul director Alexandru Stoica, domnul manager Miheller Martin, si membrii Congregatiei Don Orione: parintele Mihai Fecheta, monseniorul Florian Gui, fratii Catalin si Gabriel, le-au multumit celor prezenti si le-au urat un Craciun fericit, animat de dragoste si grija crestineasca pentru toti cei din jurul nostru.