„În data de 12 iunie 2018, comunitatea greco-catolica din Tautii de Sus a fost nevoita sa predea biserica greco-catolica, monument istoric, parohiei ortodoxe din aceeasi localitate. Construita în anul 1773, biserica cu hramul Sfintii Apostoli Petru si Pavel a deservit ca biserica parohiala pentru credinciosii greco-catolici români din localitate.

Dupa instaurarea regimului comunist, România devine o închisoare mare cât tara, iar într-o Românie ocupata de armata sovietica si supusa izolarii în lagarul comunist, Biserica Greco-Catolica era condamnata dupa un plan bine stabilit de la Moscova si care urma sa fie pus în aplicare de catre statul comunist român.

Presiunile, intimidarile, arestarile si torturile au fost încununate cu Decretul nr. 358 din 1 decembrie 1948, prin care Biserica Greco-Catolica este suprimata si toate bunurile sunt trecute în posesia Bisericii Ortodoxe. Cu biserica si casa parohiala confiscate de statul comunist si date Bisericii Ortodoxe, comunitatea greco-catolica din Tautii de Sus îsi continua drumul de credinta în catacombe prin celebrarea serviciilor religioase în diverse locuri improvizate.

Dupa caderea regimului comunist, comunitatea greco-catolica din Tautii de Sus încearca sa reintre în posesia propriei biserici, în ciuda ostilitatilor parohiei ortodoxe din localitate, care îsi construise o biserica noua. În urma refuzului parohiei ortodoxe de a retroceda comunitatii greco-catolice biserica, aceasta din urma s-a vazut nevoita sa apeleze la instantele civile, în speranta ca i se va face dreptate.

Prin Decizia Civila nr. 388/A/2015 a Curtii de Apel Cluj din 6 martie 2015, Parohiei Greco-Catolice Tautii de Sus i se recunostea dreptul de proprietate asupra bisericii monument istoric din localitate, si se dispunea restabilirea situatiei anterioare de carte funciara, în sensul reînscrierii în favoarea Parohiei Greco-Catolice Tautii de Sus a dreptului de proprietate asupra lacasului de cult, decizia fiind definitiva si executorie. Aceasta decizie a fost executata, fapt ce adus la situatia ca greco-catolicii din Tautii de Sus sa intre de drept si de fapt în posesia propriului lacas de cult.

Iata ca dupa trei ani de când comunitatea greco-catolica din Tautii de Sus a fost pusa în posesie si se roaga în propria biserica, azi, 12 iunie a.c., aceasta comunitate se vede pusa în situatia de a parasi biserica construita de stramosii lor la 1773, în urma altei decizii a aceleiasi instante, Curtea de Apel Cluj, care anuleaza propria decizie din 6 martie 2015.

Ceea ce se întâmpla azi la Tautii de Sus ne întristeaza si are la origini lipsa unei legislatii clare, care sa reglementeze situatia juridica a lacasurilor de cult confiscate de regimul comunist, precum si atitudinea Bisericii Ortodoxe Române si lipsa de vointa a puterii politice din România, care neglijeaza Biserica Greco-Catolica minoritara în tara noastra.

Suntem la 100 ani de la Marea Unire a tuturor românilor, la care si-a adus un aport deosebit si Biserica Greco-Catolica din Transilvania, prin toti arhiereii, preotii si carturarii ei, care au desteptat în mentalul românilor din Ardeal sentimentul national român si dorinta de unire cu fratii lor de peste munti. Pentru toata aceasta jertfa, Biserica Greco-Catolica nu ar merita sa fie tratata cu atâta indiferenta si solutii nedrepte. Abuzul regimului comunist din 1948 nu a fost nici astazi reparat în totalitate.

Comunitatea greco-catolica din Tautii de Sus se va ruga în continuare în spatii improvizate si va privi cu întristare la locasul de cult, care va ramâne gol (întrucât parohia ortodoxa mai are o alta biserica mai mare) si care, probabil, va reveni la folosinta pe care a avut-o înainte vreme, aceea de capela mortuara.

Spiritul României moderne, la care au visat înaintasii nostri si pe care trebuie si noi sa îl mentinem viu, „o Românie Mare, întemeiata pe Dreptatea lui Dumnezeu si pe credinta poporului sau”, dupa cum spunea Cardinalul Iuliu Hossu la Alba Iulia, nu sta numai într-un sistem juridic care sa împarta dreptatea omeneasca dupa principiul majoritatii, ci sta mai ales în Dreptatea lui Dumnezeu, vizibila în atitudinea si spiritul de întelegere a situatiilor concrete, în care fiecare persoana umana îsi regaseste locul în societate, având ca fundament credinta crestina, bazata pe valorile evanghelice.

Sursa: http://www.episcopiamm.ro