Cu ocazia lunii postului Ramadan, Consiliul Pontifical pentru Dialog Interreligios a transmis comunității musulmane un mesaj prin care urează ca această perioadă „să fie plină de binecuvântări divine și de creștere spirituală”. În acest an, Ramadanul – luna de post și rugăciune pentru musulmanii din întreaga lume – a început în data de 13 aprilie și se va încheia pe 12 mai. Cu acest prilej, dicasterul vatican pentru dialog interreligios le adresează musulmanilor „urări fraterne”, amintind că în cursul acestor lungi luni de suferință și angoasă, în special în perioadele de lockdown s-a simțit „dorința de asistență divină și de expresii și gesturi de solidaritate fraternă”.
Mesajul pornește de la o reflecție privind virtutea speranței, atât de necesară în acest timp de pandemie, spunându-se: „Asistența divină, necesară și căutată, în special în circumstanțe precum pandemia actuală, este multiplă: milostivire divină, iertare, providență și alte daruri spirituale și materiale. Însă, în aceste vremuri avem cel mai mult nevoie de speranță și de aceea considerăm că este oportun să împărtășim cu voi câteva reflecții privind această virtute. Știm că speranța include optimism, dar merge și mai departe. Optimismul este o atitudine umană, în timp ce speranța are rădăcini în ceva religios: Dumnezeu ne iubește și, prin urmare, se îngrijește de noi prin Providența Sa, prin căile Sale misterioase, care nu sunt întotdeauna de înțeles din partea noastră. În aceste situații, suntem ca niște copii care, deși sunt siguri de grija iubitoare a părinților lor, nu sunt încă capabili să îi înțeleagă pe deplin semnificația. ”
Speranța, se spune în continuarea mesajului, izvorăște din credința noastră că problemele și încercările au un sens, o valoare și un scop, oricât de dificil sau imposibil este pentru noi să înțelegem motivul sau să găsim o cale de ieșire. Speranța poartă cu sine convingerea bunătății prezente în inima fiecărei persoane. Adesea, în situații de dificultate sau disperare, ajutorul și speranța pe care acesta o aduce cu sine, provin de unde ne așteptăm cel mai puțin.” Referindu-se la fraternitatea umană „care, prin numeroasele ei manifestări, devine o sursă de speranță pentru toți, în special pentru cei nevoiași”, mesajul exprimă gratitudinea față de Dumnezeu Creatorul și față de semenii noștri, pentru răspunsul prompt și solidaritatea generoasă arătate de credincioși și de oameni de bunăvoință fără o apartenență religioasă, în vremuri de dezastre, atât naturale cât și provocate de om, cum ar fi conflictele și războaiele. Pentru noi, credincioșii, toți acești oameni ne amintesc – prin bunătatea lor – că spiritul fraternității este universal și transcende toate frontierele etnice, religioase, sociale și economice.
Adoptând acest spirit, îl imităm pe Dumnezeu care privește cu bunătate umanitatea pe care a creat-o, toate celelalte creaturi și întregul univers. Acesta este motivul pentru care, potrivit Papei Francisc, grija și preocuparea crescândă față de planeta Pământ, „casa noastră comună” este un alt semn al speranței”.
Anca Mărtinaș pentru Vatican News România
Sursa: Vatican News România