La 17 martie 1882, în localitatea Giorocuta, care a aparținut județului Sălaj, până la raionarea de tip sovietic din septembrie 1950, vedea lumina zilei Traian Trufașiu, personalitate marcantă din generația Marii Uniri.

Și-a început cariera preoțească în parohia Drighiu, iar din anul 1914, când ia ființă, în mod oficial, parohia greco-catolică Zalău, a fost numit ca preot în noua parohie, apoi protopop al Protopopiatului Zalău, funcție pe care a îndeplinit-o până la moartea sa prematură, survenită la 17 noiembrie 1931, la vârsta de numai 49 ani.

La marele praznic național de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918, a participat în calitate de delegat al cercului electoral Zalău și a votat Unirea Transilvaniei cu România.

După Marea Unire, pe lângă funcția de protopop, a îndeplinit și o serie de funcții administrative și politice: în anul 1919, Gheorghe Pop de Oarța, primul prefect al Sălajului după Marea Unire, l-a numit în funcția de secretar al Prefecturii, în această calitate editând și „Gazeta Oficială a județului Sălaj”; a fost inspector școlar al școlilor confesionale; senator în Parlamentul României, din partea Partidului Național Țărănesc în două mandate (1927-1928 și 1928-1931).

Marea lui operă rămâne, însă, construcția Catedralei „Adormirea Maicii Domnului” din Zalău, terminată și sfințită de urmașul său în funcția de protopop, Aurel Ghilea, la 9 septembrie 1934, considerată, la momentul respectiv, una dintre cele mai impozante catedrale din Transilvania.

Pentru meritele sale deosebite a fost decorat cu medaliile „Răsplata muncii pentru Biserică”, clasa I, iar ca om politic, pentru serviciile aduse neamului românesc a fost decorat cu medalia „Coroana României” în grad de comandor.

Marin Pop