De Therese Thibon (La-Croix)

Fapte

Mișcarea Ziléos a organizat sâmbătă, 6 februarie, un eveniment internațional online, invitând tinerii să discute pe tema speranței. Prin această întâlnire își continuă misiunea printre tinerii îndepărtați de credință, dorind să fie „ o Biserică în ieșire”.

O Biserică ce iese dintre zidurile sale pentru a fi alături de tineri

Mișcarea Zileos se dezvoltă cu fiecare zi adresându-se tinerilor cu vârste între 11 și 25 de ani îndepărtați de credință. Fondată de Béatrice și Patrick François în aprilie 2012 în dieceza deCréteil, Ziléos și-a îndeplinit prima misiune în Quebec, Canada.

Astfel mișcarea, cu statut canonic, prezentă în patru țări, Canada, România, Franța și Elveția,a organizat sâmbătă, 6 februarie, un eveniment internațional online. „Întorcându-se la Dumnezeu” la vârsta de 20 de ani, Patrick François, care a petrecut mai mult de treizeci de ani în serviciul mișcării Fondacio, subliniază „grija sa deosebită pentru oamenii care sunt departe de credință”.

„Să ieșim pe drumurilor Galileii de astăzi” 

După cum a subliniat în repetate rânduri Papa Francisc, Biserica trebuie iasă în întâmpinarea oamenilor de astăzi. Patrick și Beatrice și-au făcut din acest cuvânt o deviză: „Papa ne invită să mergem la periferie”. Dorința de dialog și de împărtășire spirituală se află în centrul rațiunii de a fi în Zileos. „Suntem o mișcare catolică, dar dimensiunea ecumenică figurează în statutul nostru. Tinerii pot proveni dintr-o mare varietate de medii, inclusiv din cel interreligios.”

Pentru a ajunge la tineri, Ziléos vrea să-i caute acolo unde sunt, „în locurile în care trăiesc”, spune Blanche Malaise, director de comunicare pentru asociația din Franța. La cererea unei școli, a unei parohii, a unui preot sau direct din partea unui tânăr, Ziléos formează lideri.

„Înainte de a înființa un club (grup), responsabilul trebuie să urmeze o formare pedagogică”, explică Blanche Malaise. În timpul unui weekend de formare, sunt prezentate și explicate mai multe axe: studiul Cuvântului lui Dumnezeu, un nou mod de-ai privi pe tineri și cum să fim prezenți în mijlocul lor.”

Pentru Patrick François, un „minister al prezenței” printre tineri este esențial. Anne Corre, în vârstă de 52 de ani, confirmă acest lucru. Animator din Perreux-sur-Marne, a dorit să creeze un loc în care „tinerii să se poată exprima și să vorbească despre diferite teme”. Acest pedagogimplicat în Zileos vrea să „aducă Evanghelia la viață, mai mult decât să o învețe sau să o predea”.

„Tinerii cer să se implice”

Înființarea de cluburi, tabere, momente de formare sau evenimente punctuale sunt în centrul dinamicii Ziléos. „Vrem să îi ascultăm pe tineri și să îi implicăm ori de câte ori doresc în misiunile noastre”. O metodă care funcționează după Anne Corre:„ În timpul stării de urgență, mulți tineri m-au sunat pentru a discuta despre viața lor de zi cu zi, despre preocupările lor…”

Forțată de împrejurări în timpul restricțiilor sanitare, Anne i-a încurajat pe tineri să se dedice zilnic rugăciunii. „Le trimiteam mesaje text pe WhatsApp la ora 13:00, invitându-i să ne rugăm împreunăNăscătoarea de Dumnezeu și Tatăl nostru”, zâmbește ea. În ciuda distanței, legăturile spirituale suntmenținute. Patrick François subliniază că „în timpul stării de urgență, animatorii au fost alături detineri. Mulți părinți le-au mulțumit.”

„Unii liceeni m-au rugat să facem acțiuni concrete. Obosiți de activități în fața unui ecran, tinerii i-au spus Annei că doresc să ajute persoanele aflate în dificultate alături de Ordinul Maltez.„Dacă situația sanitară o permite, până la urmă de ce nu”, spune Anne.

În ciuda pandemiei Covid-19, a fost un an de succes pentru Zileos. În Franța, 170 de persoane sunt implicate în mișcare, dintre care 129 sunt tineri. Numărul membrilor aproape s-a dublat într-un an.În perioada 2019-2020, s-au înscris în asociație 97 de persoane, dintre care 78 sunt tineri.Mișcarea se implantează în prezent în Liban și lucrează la înființarea unui institut internațional de formare.

Traducere: ACC