,,Iubeşte, si fă ce vrei!”, Sfântul Augustin

            Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor a continuat în Biserica Ortodoxă cu Lună, de unde părintele Ioan Codorean, director al Centrului Cultural Biserica cu Lună Oradea,  a adresat un salut călduros credincioşilor şi reprezentanţilor tuturor cultelor şi comunităţilor creştine din Oradea.

            În cuvântul de învăţătură, părintele a apreciat drept foarte inspirat motto-ul evenimentului din acest an, reprezentând un apel la – Iubire – într-o ,,lume care foarte mult o teoretizează, dar foarte puţin o împlineşte”. Celor deznădăjduiţi, nu neapărat le lipseşte pâinea de pe masă, ori sănătatea, cum s-ar putea crede, ci ,,mai degrabă  cel mai mult omului de astăzi îi lipseşte tocmai iubirea”.

            ,,Dar, vă întreb: care iubire ? Acea iubire platonică, descrisă de marele filosof , iubirea aceea pe care modernitatea noastră o propagă, sau poate cea shakespeariană, descrisă atât de frumos de marii literați ai lumii, oare pot iubirile acestea să salveze omenirea? Nu! Acestea sunt firave, trecătoare și n-au durabilitate. ”

            ,,Nu poate exista iubire fără jertfă și jertfă fără iubire”, degeaba se fac declarații, fiindcă doar iubirea cristică, iubirea agapică este cea veritabilă. La această iubire ne invită Cristos atât de frumos ,,rămâneți în iubirea Mea”, iar exemplul Său este mai  mult decât grăitor, fiindcă, chiar răstignit fiind, se ruga pentru cei care aruncau cu pietre în El.

            Iar noi, fiinţe atât de fragile, nu vom reuşi să iubim cu adevărat decât dacă rămânem conectaţi la izvorul  iubirii, care este Însuşi Cristos, astfel ,,vom sti cum să nu ne lăsăm  modelaţi după chipul lumii acesteia, care se conturează tot mai străină de Dumnezeu”.

            Părintele Codorean a mai amintit mesajul Sfântului Augustin, ,, – Iubeşte, şi fă ce vrei ! –  fiindcă cel ce iubeşte cu adevărat nu poate face rău aproapelui”.

Laura Ologu

Biroul Pastoral