În Duminica dedicată Cuvântului lui Dumnezeu – a treia din timpul liturgic de peste an după calendarul roman sau latin – papa Francisc a pregătit o surpriză pentru credincioșii care au luat parte la Sfânta Liturghie din bazilica San Pietro. Este vorba de o ediție specială a Bibliei, un cadou însoțit de îndemnul de la ”Angelus”: ”Să nu lipsească niciodată bucuria de a semăna Evanghelia”.

Cetatea Vaticanului – Adrian Dancă
25 ianuarie 2021 – Vatican News
.

S-a marcat duminică, 24 ianuarie a.c., în Biserica catolică ce-a dea doua ediție anuală a ”Duminicii Bibliei”, inițiativă lansată de papa Francisc în 2019 prin scrisoarea ”Aperuit illis”. După cum ați fost anunțați, papa Francisc nu a avut posibilitatea să prezideze Sfânta Liturghie programată la ora Romei 10.00 în bazilica San Pietro din cauza revenirii durerilor sciatice. Celebrarea euharistică a fost prezidată de arhiepiscopul Rino Fisichella, președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări.

Cu această ocazie, mai mulți credincioși care au luat parte la această Sfântă Liturghie au primit cadou o ediție specială a Sfintei Scripturi, realizată pentru această ocazie deosebită pentru viața și credința Bisericii. Inițial, era prevăzut ca papa să înmâneze cadoul spiritual la finalul Sfintei Liturghii, dar pentru că nu a putut să prezideze celebrarea euharistică din bazilica vaticană, papa a oferit cadoul la reședința sa din Casa ”Sf. Marta”.

Câteva minute mai târziu, la rugăciunea ”Îngerul Domnului”, condusă din biblioteca Palatului Apostolic, papa a făcut o subliniere specială pentru Duminica dedicată Cuvântului lui Dumnezeu:
Papa Francisc: «Unul din cele mai mari daruri ale timpului nostru este redescoperirea Sfintei Scripturi în viața Bisericii la toate nivelurile. Biblia este mai mult ca niciodată disponibilă astăzi pentru toți și în toate limbile, iar acum chiar în format audiovizual și digital. Sfântul Ieronim, de la a cărui moarte am comemorat de curând cel de-al XVI-lea centenar, spune că cine nu cunoaște Scripturile nu-L cunoaște pe Cristos. Și invers, Isus Cristos, Cuvântul care s-a făcut trup, a murit și a înviat, este cel care ne deschide mintea ca să înțelegem Scripturile. Aceasta se întâmplă în mod special în liturgie, dar și atunci când ne rugăm singuri sau în grup, [folosind] cu precădere Evanghelia și Psalmii. Mulțumesc parohiilor și le încurajez în efortul lor constant de a educa la ascultarea Cuvântului lui Dumnezeu. Să nu ne lipsească niciodată bucuria de a semăna Evanghelia! Mă repet încă o dată: să dobândim obișnuința, să vă obișnuiți să purtați întotdeauna o mică Evanghelie în buzunar, în geantă, ca să o puteți citi în timpul zilei, cel puțin trei, patru versete. Evanghelia întotdeauna cu noi».

Cetatea Vaticanului – Adrian Dancă
25 ianuarie 2021 – Vatican News
.