În cadrul schimbului tradițional de delegații pentru sărbătorile respective ale sfinților patroni – 29 iunie la Roma pentru celebrarea Sfinților Petru și Paul și 30 noiembrie la Istanbul pentru celebrarea Sfântului Andrei – Cardinalul Kurt Koch, președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, a condus delegația Sfântului Scaun pentru sărbătoarea Patriarhiei ecumenice, compusă din secretarul dicasterului, ES Mons. Brian Farrell, din subsecretarul dicasterului, Mons. Andrea Palmieri. La Istanbul s-a unit la delegație nunțiul apostolic din Turcia, Arhiepiscopul Paul F. Russell. Delegația Sfântului Scaun a luat parte la Liturghia prezidată de Sanctitatea Sa Bartolomeu în biserica patriarhală „Sfântul Gheorghe” la Fanar. Cardinalul Koch a încredințat patriarhului ecumenic un mesaj autograf al Papei Francisc pe care l-a citit la încheierea Liturghii.

„În sărbătoarea apostolului Andrei, frate iubit al Sfântului Petru și hramul Patriarhiei Ecumenice, transmit cu bucurie apropierea mea spirituală către Înaltpreasfinția Voastră din nou prin delegație”, citim în mesajul papal. „Comemorarea carității, a zelului apostolic și a perseverenței sfântului Andrei este un izvor de încurajare în aceste vremuri dificile și critice. Aducând slavă lui Dumnezeu ne întărește și credința și speranța în Cel care l-a întâmpinat în viața veșnică pe sfântul martir Andrei, a cărui credință a rezistat în timp de încercare.” Sfântul Părinte amintește apoi de întâlnirea avută cu Patriarhul ecumenic pe 20 octombrie 2019, la întâlnirea pentru pace din Roma. „Împreună cu provocările provocate de actuala pandemie, războiul continuă să afecteze multe părți ale lumii, în timp ce apar noi conflicte armate pentru a fura viețile a nenumărați bărbați și femei. Fără îndoială, toate inițiativele întreprinse de entitățile naționale și internaționale care vizează promovarea păcii sunt utile și necesare, totuși conflictele și violența nu vor înceta niciodată până când toți oamenii vor ajunge la o conștientizare mai profundă că au o responsabilitate reciprocă ca frați și surori. Având în vedere acest lucru, Bisericile creștine, împreună cu alte tradiții religioase, au datoria principală de a oferi un exemplu de dialog, respect reciproc și cooperare practică.”

Mesajul se mută apoi pe tema dialogului ecumenic. Papa amintește o scrisoare de cum exact 100 de ani, a Sinodului Patriarhiei ecumenice, în care se spunea: „Când mai multe Biserici sunt inspirate de iubire și o plasează înaintea oricărui alt lucru în judecarea celorlalți și în relație față de fiecare, vor putea, în loc să sporească și să lărgească disidențele existente, să diminueze și să micșoreze acest lucru pe cât posibil”. Pontiful își exprimă speranța că dialogul va aduce roade.
„Deși rămân obstacole, sunt încrezător că, mergând împreună în dragoste reciprocă și continuând dialogul teologic, vom atinge acest obiectiv (al celebrării liturgice comune – n.n.). Această speranță se bazează pe credința noastră comună în Isus Cristos, trimis de Dumnezeu Tatăl pentru a aduna pe toți oamenii într-un singur trup și piatră unghiulară a Bisericii unice și sfinte, templu sfânt al lui Dumnezeu, în care noi toți suntem pietre vii, fiecare după propria noastră carismă sau slujire deosebită acordate de Duhul Sfânt.”

Sursa: Ercis.ro