Miercuri, 18 noiembrie 2020 s-au încheiat catehezele on-line ale lunii noiembrie, reunind protopopiatele de Carei, de Ier şi de Tăşnad.
Începând cu ora 19.00 au fost alături pe platforma Zoom tinerii din cele trei protopopiate, alături de părinţii protopopi, părinţii preoţi, membrii Biroului Pastoral.
A onorat cu prezenţa sa Preasfinţitul Virgil Bercea, cel care a încurajat în permanenţă desfăşurarea acestor întâlniri şi care a dat binecuvântarea finală. Cuvântul de învăţătură a fost rostit de către părintele protopop Radu Filip, care le-a oferit tinerilor şi o scurtă lecţie de istorie, explicându-le cum practic avem cu toţii aceleaşi origini, motiv suficient de important ,,pentru a nu mai exista acele bariere ridicate de către noi, oamenii”. Părintele a amintit de fidelitatea maximă faţă de Dumnezeu, de ascultarea necondiţionată de care a dat dovadă Avram, printr-un ,,spirit de jertfă dus până la capăt”, atunci când a fost provocat să aleagă între fiul său şi Dumnezeu. De-asemenea, părintele protopop Radu Filip a adus în atenţia tinerilor un alt exemplu elocvent de jertfă necondiţionată, din zilele noastre, aceea a medicului erou de la Piatra Neamţ, care şi-a pus propria viaţă în pericol pentru a-i salva pe pacienţii aflaţi în salonul de spital care ardea.
Iniţiativa catehezelor on-line, gândită pentru a oferi tinerilor alternative valoroase de a-şi petrece timpul în mediul on-line, ajutându-i, aşa cum preciza Preasfinţitul Virgil Bercea, ,,să stăruiască în căutarea Împărăţiei lui Dumnezeu”, a început cu rugăciunea Tatăl Nostru. Moderator a fost părintele Popa Paul.
Ramona Dragoş i-a invitat pe câţiva tineri participanţi la catehezele on-line din luna precedentă să împărtăşească celorlalţi impresiile pe care le-au avut.
A urmat parcurgerea unui text din Vechiul Testament (Geneza 12,1-9), respectiv – Chemarea lui Avram -, ajutând tinerii să să se familiarizeze şi cu Vechiul Testament.
Părinţii protopopi au transmis participanţilor un cuvânt de învăţătură, încurajându-i pe tineri să aplice în practica de zi cu zi a vieţii mesajul lui Dumnezeu.
În continuare a fost prezentată mărturia lui Paolo Palumbo, un tânăr grav bolnav, care totuşi are puterea să-i mulţumească lui Dumnezeu şi să se considere norocos.
Ramona a moderat apoi o dezbatere, unde tinerii au fost provocaţi să-şi exprime părerile legate de cele văzute şi auzite.
A urmat un clip video cu mărturia părintelui rector Anton Cioba, în care le vorbea tinerilor despre vocaţie, despre chemarea lui Dumnezeu pe care a simţit-o încă din copilărie, atunci când mama sa deja îl vedea în slujba Domnului. Părintele a mai oferit şi reţeta la fericire, care presupune în principal pacea în suflet şi inima curată.
Ovidiu Lazăr a prezentat tinerilor într-un clip un pasaj dintr-un Bans, împreună cu exemplificările instructorului, tinerii fiind încurajaţi să înveţe fiecare acasă această lecţie, aşa încât să poată participa în viitor la concursul care se va desfăşura în Oradea în luna ianuarie.
Laura Ologu i-a invitat pe tineri la o aşa-zisă lucrare de control, încurajându-i să răspundă la întrebări legate de modul în care Dumnezeu le vorbeşte, le transmite mesaje.
A urmat un colind, după care Ovidiu Lazăr i-a invitat pe fiecare dintre cei prezenţi să transmită câte un îndemn celorlalţi.
Catehezele on-line s-au încheiat cu binecuvântarea finală, dată de Preasfinţitul Virgil Bercea, care i-a însoţit pe tineri la fiecare întâlnire on-line.
Ne bucurăm, dragi tineri, pentru timpul plăcut petrecut într-un chip constructiv împreună cu voi întru Domnul, vă mulţumim pentru participare şi implicare. Mulţumim în acelaşi timp părinţilor protopopi şi tuturor celor care se ocupă de voi, îndrumători şi părinţi.
Mulţumim Bunului Dumnezeu pentru că ne-a oferit acest timp de har şi de binecuvântată comuniune, şi de fapt ,,să Îi mulţumim mereu lui Dumnezeu, nu doar când ne ajută”, așa cum ne încuraja Andrei din Săuca.
Laura Ologu
Biroul Pastoral