Prima Duminică a Postului Nașterii Domnului a fost marcată de vizita Preasfinției Sale Virgil Bercea în Parohia Sfânta Treime din Șimleu Silvaniei, prilej cu care s-au sfințit noile vitralii. Ierarhul a fost întâmpinat de părintele vicar foraneu al Silvaniei, Gheorghe Țurcaș, părintele protopop Nicolae Bodea, părintele Florin Mărincean și domnul primar, Septimiu Țurcaș.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a subliniat următoarele: „Dincolo de lucrurile materiale, fiecare dintre noi avem ceva de dărâmat în sufletul nostru, cum ar fi orgoliul, ambiția, mândria, pentru a face loc umilinței, bunătății, iubirii. Trebuie să știm ce este valoros, mai ales în contextul în care trăim, să realizăm acum, mai mult ca oricând, cât de relative sunt lucrurile pământești și cât de important este ceea ce avem în suflet și ceea ce lăsăm în urma noastră”.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date corul bisericii condus de ing. Chioran Ioan și grupul de tineri din parohie. La finalul Sfintei Liturghii a avut loc sfințirea vitraliilor dedicate în primul rând fericiților martiri: Valeriu Traian Frențiu, Iuliu Hossu, Ioan Bălan, Ioan Suciu, Vasile Aftenie, Alexandru Rusu și Tit Liviu Chinezu. În primele vitralii sunt reprezentați Isus și Fecioara Maria, care își oferă inimile pentru convertirea fiecăruia dintre noi, precum și Sfântul Papa Ioan Paul al II-lea, fiind primul papă care a vizitat România, numind-o ,,Grădina Maicii Domnului.” Ultimele două vitralii îi reprezintă pe Fericiții Ieremia Valahul și Vladimir Ghika, adevărați mărturisitori ai credinței în lumea întreagă.

Vitraliile au fost realizate de către domnul Răzvan Costea de la S.C. CORAMI FUNZIONE S.R.L. – Atelier de creație și restaurare vitralii și mozaic bisericesc din Gherla. Răzvan Costea e un artist, creator și un restaurator de vitralii care lucrează cu tehnica tradițională de creare a vitraliilor, o metodă pe care o găsim în marile catedrale gotice din Europa. Și-a perfecționat tehnica și stilul lucrând în Irlanda la restaurarea unor vitralii de sute de ani de zile. Designul și machetele după care s-a lucrat la vitralii din Biserica Greco-Catolică „Sfânta Treime” din Șimleu Silvaniei au fost realizate de către Paul Mărincean, tânăr absolvent de teologie greco-catolică, dar pasionat și extraordinar realizator de design pe calculator.

Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru această zi plină de haruri, pentru darul de a-l avea în mijlocul nostru pe Preasfinția Sa Virgil, care i-a încurajat pe credincioși cu următoarele cuvinte: Trebuie să fim responsabili și să avem curaj pentru că altfel este imposibil să mergem înainte. Să construim cu speranță, credință și cu o iubire desăvârșită, după modelul Maicii Sfinte.

Iulia Mărincean

Eugen Ivuț