Cinci mii de pachete de alimente vor fi distribuite familiilor nevoiaşe din şaizeci de parohii romane cu ocazia celei de-a IV-a Zile Mondiale a Săracilor, care se celebrează duminică, 15 noiembrie 2020. A anunţat aceasta arhiepiscopul Rino Fisichella, preşedinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări, în timpul prezentării evenimentului, care are ca temă anul acesta „Întinde-ţi mâna către cel sărac” (Sir 7,32). La întâlnire – transmisă în streaming din Sala de Presă a Sfântului Scaun joi, 12 noiembrie 2020 – a participat şi subsecretarul dicasterului, Monseniorul Graham Bell.
Sunt diferite alimentele de primă necesitate care vor fi înmânate familiilor: paste, orez, pastă de roşii, ulei, sare fină şi mare, făină, cafea, zahăr, gem, ton, biscuiţi şi ciocolată. Iniţiativa a fost realizată cu sprijinul lui Roma Cares şi graţie generozităţii lui Elite supermercati. Confecţionarea şi distribuirea acestor pachete au fost posibile prin angajarea unui grup de douăzeci de tineri actualmente în aşteptare de loc de muncă. În acelaşi mod, fabrica de paste făinoase La Molisana a dăruit 2,5 tone de paste, care vor fi destinate diferitelor aziluri şi asociaţii caritative. Fără a uita sprijinul lui Société des Centres Commerciaux Italia şi al fundaţiei Robert Halley, care a voit să susţină iniţiativele papei „cu generozitatea lor în favoarea atâtor săraci prezenţi în oraş”.
În afară de asta, Elemosineria Apostolică oferă posibilitatea săracilor care au acces la dormitoare şi celor care vor să se întoarcă în patrie, să facă testele pentru depistarea Covid-19, în ambulatoriul de sub coloanele de la „Sfântul Petru”. Structura, care rămâne deschisă de la 8 la 14, în două săptămâni a efectuat în medie 70 de teste pe zi.
După aceea, graţie lui UnipolSai assicurazioni, s-a „avut grijă să se trimită un prim lot de 350.000 de măşti, pentru cel puţin 15.000 de studenţi din diferitele grade de şcoală, mai ales în marea periferie a oraşului, pentru a fi şi în acest caz de sprijin dat familiilor”. Acest semn vrea să fie şi o invitaţie „tinerilor studenţi pentru ca să nu subevalueze riscurile pandemiei mai ales prin comportamente care ar putea dăuna odată întorşi în familiei cu prezenţa persoanelor în vârstă”.
În aceste luni „în care întreaga lume a fost parcă doborâtă de un virus care a adus durere şi moarte, descurajare şi dezorientare – a constatat prelatul – câte mâini întinse am putut să vedem!”: mâini care „au sfidat infectarea şi frica numai pentru a da sprijin şi mângâiere”. Încă o dată, a spus arhiepiscopul, Papa Francisc a întins înainte de toate mâna sa cu diferite iniţiative pentru a face concretă şi mai eficace această zi, care va avea ca moment forte tocmai liturghia prezidată de pontif la ora 10.00 (11.00, ora României), în bazilica vaticană. Întâlnirea va fi transmisă în direct pe Rai 1, Tv2000, Telepace şi pe toate posturile catolice din lume conectate cu Dicasterul pentru Comunicare, şi în streaming pe portalul de la Vatican News. Vor fi prezenţi în mod simbolic la „Sfântul Petru” numai 100 de persoane, reprezentând pe toţi săracii din lume care, în acea zi, „au nevoie în mod deosebit de atenţia şi de solidaritatea comunităţii creştine, precum şi a voluntarilor şi a binefăcătorilor”. Respectând normativele în vigoare din cauza pandemiei de Covid-19, anul acesta nu vor fi prezidiul medical în Piaţa „Sfântul Petru” şi prânzul cu 1.500 de săraci împreună cu papa în Aula „Paul al VI-lea”.
Toate aceste iniţiative deşi limitate din cauza pandemiei, arată că Ziua Mondială a Săracilor rămâne o întâlnire la care diecezele din lume privesc „pentru a menţine viu sentimentul de atenţie şi de fraternitate faţă de persoanele mai marginalizate şi sărace”.
Materialul ajutător pastoral care a fost pregătit, a explicat arhiepiscopul Fisichella, „poate să fie considerat un instrument util pentru ca ziua să nu se limiteze numai la iniţiativele caritative, ci acestea să fie susţinute de rugăciunea personală şi comunitară”. Ca în fiecare an, în afară de ediţia în italiană tipărite de Edizioni San Paolo, materialul ajutător a fost tradus în cinci limbi (engleză, franceză, portugheză, spaniolă şi poloneză) şi respectivele traduceri sunt disponibile online pe situl Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări (pcpne.va).
(După L’Osservatore Romano, 12 noiembrie 2020)
Traducere de pr. Mihai Pătraşcu
Sursa: www.ercis .ro