Secretarul de Stat al Vaticanului a cerut reprezentanților papali să împărtășească Episcopilor câteva precizări cu privire la comentariile făcute de Papa Francisc asupra uniunilor civile într-un documentar lansat recent, a aflat CNA de la Nunțiul Apostolic din Mexic. Clarificările explică faptul că comentariile Papei nu se referă la doctrina catolică privitor la natura căsătoriei, ca uniune dintre un bărbat și o femeie, ci la dispozițiile din dreptul civil.

„Unele declarații, cuprinse în documentarul ‘Francisco’ al scenaristului Evgeny Afineevsky, au provocat în ultimele zile diverse reacții și interpretări. Prin urmare, sunt oferite câteva precizări utile, cu dorința de a prezenta o înțelegere adecvată a cuvintelor Sfântului Părinte”, a scris pe Facebook, pe 30 octombrie, Arhiepiscopul Franco Coppolo, Nunțiu Apostolic. Nunțiul a declarat pentru ACI Prensa, partenerul de știri în limba spaniolă al CNA, că mesajul postării sale a fost furnizat de Secretariatul de Stat al Vaticanului Nunțiaturilor Apostolice, pentru a fi împărtășit cu Episcopii. În mesaj se explică faptul că, într-un interviu din 2019, din care anumite părți nepublice au fost difuzate în documentarul recent, Sfântul Părinte a comentat în momente distincte despre două aspecte distincte: s-a exprimat 1) împotriva ostracizării copiilor din familiile lor pe motiv de orientare sexuală și 2) despre uniunile civile, pe fondul unei discuții despre un proiect de lege privind recunoașterea căsătoriei între persoane de același sex, proiect din 2010 în legislatura argentiniană, căruia Papa Francisc, care era atunci Arhiepiscop de Buenos Aires, i s-a opus.

Întrebarea din interviu care a determinat observația asupra uniunilor civile a fost legată de „o lege locală de acum zece ani, în Argentina, privind ‘căsătorii egale pentru cuplurile de același sex’ și opoziția Arhiepiscopului de atunci de Buenos Aires în acest sens. Papa Francisc a afirmat că ‘este o neconcordanță să vorbim despre căsătoria homosexuală’, adăugând că, în același context, el a vorbit despre dreptul acestor persoane de a avea o anumită acoperire juridică: ‘ceea ce trebuie să facem este o lege pentru uniunea civilă; au dreptul să fie protejați legal. Am apărat acest lucru’”, se citește în mesajul Secretariatului de Stat. „Sfântul Părinte s-a exprimat astfel în timpul unui interviu din 2014: ‘Căsătoria este între un bărbat și o femeie. Statele seculare vor să justifice uniunile civile pentru a reglementa diferite situații de conviețuire, impulsionate de cererea de a reglementa aspectele economice între persoane, cum ar fi asigurarea îngrijirii sănătății. Acestea sunt pactele de conviețuire, de altă natură, legat de care nu aș putea da o listă a diferitelor forme. Este necesar să vedem diferitele cazuri și să le evaluăm în diversitatea lor’”, mai citim în nota vaticană.

Textul furnizat de Secretariatul de Stat se încheie răspicat: „Este deci evident că Papa Francisc s-a referit la anumite prevederi ale statului, cu siguranță nu la doctrina Bisericii, reafirmată de numeroase ori de-a lungul anilor”. De altfel textul este în același spirit cu declarațiile recente făcute de doi Episcopi argentinieni: Arhiepiscopul Hector Aguer și Arhiepiscopul Victor Manuel Fernandez, emeritul, respectiv prelatul actual de La Plata, Argentina. Mons. Fernandez scria pe Facebook pe 21 octombrie că înainte să fie Papă, pe atunci Cardinalul Bergoglio „a recunoscut mereu că, fără a le numi ‘căsătorii’, există de fapt uniuni foarte strânse între persoane de același sex, care nu implică în sine relații sexuale, ci o alianță foarte intensă și stabilă. Se cunosc foarte bine, împart același acoperiș de mulți ani, s-au îngrijit unul pe altul, s-au jertfit unul pentru altul. S-ar putea să prefere ca în caz extrem sau de boală să nu fie consultate rudele, ci persoana care îi știe cel mai bine. Și din același motiv ar putea prefera ca aceea să fie persoana care le moștenește bunurile. Acest lucru s-ar putea pune în lege și se numește uniune civilă (unión civil) sau lege civilă de conviețuire (ley de convivencia civil).”

Sursa: www.catholica.ro