Papa Francisc a decis să amâne cu un an Ziua Mondială a Tineretului și Întâlnirea Mondială a Familiilor, informează Vaticanul. Evenimentele trebuiau să aibă loc în timpul verii 2022, respectiv 2021. Ziua Mondială a Tineretului, programată pentru Lisabona, Portugalia în august 2022, va avea loc în august 2023, potrivit unui comunicat din 20 aprilie semnat de Matteo Bruni, directorul biroului de presă al Sfântului Scaun. Întâlnirea Mondială a Familiilor, programată anterior la Roma în iunie 2021, va avea loc în iunie 2022. Ambele evenimente includ de obicei prezența Papei și adună cel puțin zeci de mii de persoane.

Bruni a declarat că decizia Papei Francisc de a muta datele adunărilor mondiale s-a datorat „situației actuale de pandemie și consecințelor ei asupra mișcării și agregării tinerilor și familiilor”. Sfântul Părinte a luat decizia împreună cu Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață, care este responsabil de organizarea evenimentelor. Ziua Mondială a Tineretului, care se ține de obicei la fiecare trei ani, a avut loc ultima oară în Panama, în ianuarie 2019, atrăgând aproximativ 700.000 de tineri catolici. Adunarea de tineret a fost inițiată de Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea în 1985. La unele ediții trecute, prezența a ajuns la milioane. Tema Zilei Mondiale a Tineretului de la Lisabona din 2023 este „Maria s-a ridicat și a mers cu grabă”.

Comitetul episcopal local de organizare pentru Ziua Mondială a Tineretului din Portugalia a dat o declarație în 20 aprilie, în care spune că salută decizia Papei de a amâna evenimentul. Comitetul a spus că împărtășește „apelul Sfântului Părinte ca, în contextul actual și în perioada următoare, atenția tuturor să se concentreze pe grija pentru cei mai vulnerabili, pentru familiile și toți cei care, din motive foarte diferite, suferă efectele pandemiei cauzate de Covid-19”. În 1994, Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea a inițiat Întâlnirea Mondială a Familiilor, care are loc de asemenea la fiecare trei ani, într-o țară diferită. Cea mai recentă întâlnire a avut loc la Dublin, Irlanda, în 2018. Evenimentul, acum mutat în iunie 2022, are ca temă „Iubirea de familie: vocație și cale spre sfințenie”.

Sursa: www.catholica.ro