Catehezele on-line din luna octombrie s-au încheiat în  29 octombrie 2020. După o plimbare spirituală prin Beiuş, Şimleu, Holod, Marghita, Zalău şi Tăşnad, a venit rândul protopopiatului de Supur să fie gazda primitoare a catehezelor on-line, alăturându-se în demersul de a le oferi tinerilor alternative valoroase pentru a-şi petrece timpul în mediul on-line. Au participat tineri din protopopiatul de Supur, alături de părintele protopop Goje Vasile,   părintele Crişan Marius,  paroh în localitatea Supuru de Jos şi responsabil cu pastoraţia tineretului în protopopiatul de Supur, părintele Butnaru Anton, paroh în localitatea Bapţa, membrii Biroului Pastoral.

 Într-o atmosferă plăcută, participanţii au petrecut un timp de har împreună, s-au implicat împărtăşindu-şi părerile, antrenându-se pentru cea mai mare provocare a vieţii, aceea de a căuta Împărăţia lui Dumnezeu.

A rostit  un cuvânt de învăţătură pe marginea textului din Ieremia părintele protopop  Goje Vasile, încurajându-i pe tineri să se străduiască să distingă printre atâtea voci, vocea lui Dumnezeu. Părintele a sfătuit tinerii să fie receptivi şi să asculte ceea ce Dumnezeu le transmite, acesta fiind primul pas esenţial după care Domnul va fi prezent, ajutându-i să depăşeaacă situaţii pe care nici    n-ar fi  crezut că le pot depăşi.

Părintele Crişan Marius le-a reamintit tinerilor că Dumnezeu este soluţia pentru problemele oamenilor, încutajându-i să ofere timp şi atenţie celor din jur. Părintele Butnaru Anton i-a îndrumat pe tineri să dea dovadă de perseverenţă, construită aidoma unui mozaic, cu  multă răbdare, astfel încât să-şi asigure acea ancoră a sufletului, care este speranţa.

Părintele Paul Popa a încheiat exprimându-şi speranţa că Dumnezeu a fost  de faţă, întrucât ,,unde sunt adunaţi doi sau trei în Numele Meu, acolo, în mijlocul lor, sunt şi Eu!” (Matei 18:20)

Desfăşurătorul acestor cateheze a avut mai multe tipuri de activităţi, pentru a putea menţine atenţia participanţilor, ajutându-i să asimileze cât mai multe pilde utile, nestemate la care să apeleze pe parcursul vieţii lor. Moderatorul a fost părintele Popa Paul, cel care a creionat structura catehezelor, dezvoltată apoi în cadrul Biroului Pastoral.

Prima parte a fost destinată prezentărilor. Ramona Dragoş  a propus o variantă inedită şi amuzantă, în care fiecare participant, prin rotaţie, îşi făcea o scurtă prezentare enumerând câteva preferinţe ale sale, culinare ori legate de petrecerea timpului liber, alegând apoi un participant care să-i ghicească vârsta.

A urmat parcurgerea unui text din Vechiul Testament      (Ieremia 1,1-10), astfel încât tinerii să fie ajutaţi să se familiarizeze şi cu această parte, atât de valoroasă a Cărţii Sfinte, plină de pilde şi îndemnuri motivaţionale, utile unei  dezvoltări personale spirituale. Aceste argumente sunt cu adevărat solide, cu atât mai mult cu cât, în virtutea inerţiei, cumva, această parte a Bibliei râmîne mereu în umbră, oarecum neglijată.

Părinţii protopopi au transmis participanţilor un cuvânt de învăţătură, încurajându-i pe tineri să aplice  în practica de zi cu zi a vieţii mesajul lui Dumnezeu.

În continuare a fost prezentat un fragment dintr-un film (The Hobbit), astfel încât tinerii să vadă prin intermediul unor personaje cum viciile și lăcomia strică armonia dintre prieteni.

Ramona a moderat apoi o dezbatere, unde tinerii au fost provocaţi să prezinte părerile şi impresiile lor legate de cele văzute şi auzite.

A urmat un clip video cu  mărturia domnului Radu Capan.     Ovidiu Lazăr a prezentat tinerilor într-un clip  un pasaj dintr-un Bans, împreună cu exemplificările instructorului, tinerii fiind încurajaţi să înveţe fiecare acasă această lecţie, aşa încât să poată participa în viitor la concursul care  se va desfăşura în Oradea.

Laura Ologu i-a invitat pe tineri la o aşa-zisă lucrare de control. Aceştia au răspuns la întrebări legate de  filmele  preferate și de învâțâmintele cu care au rămas, mai ales că fiecare film prezintă    într-un fel sau altul lupta între Bine și Rău. Nu fără importanţă a fost întrebarea dacă tinerii vizionează uneori filme în familie, alături de părinţii lor. Având în vedere permanenta goană şi lipsa de timp a tuturor, din păcate, erau puţini aceia ai căror părinţi au putut să-şi facă timp încât să vizioneze filme împreună cu ei.

Părintele Popa Paul i-a invitat pe fiecare din cei prezenţi să transmită câte un îndemn celorlalţi.

Pentru a contribui la procesarea mentală a  cele învăţate,  Ovidiu a transmis un cântec foarte cunoscut grupurilor de tineri:,,Tatăl nostru, în Tine credem!”

Catehezele on-line s-au încheiat cu câte o rugăciune.

Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru că ne-a ajutat să ne putem întâlni astfel cu tânăra generație, încât aceștia să se poată ruga împreună, să parcurgă un pasaj valoros din Vechiul Testament, să dezbată, să cânte și să zâmbească, bucurându-se de prezenţa celorlalţi şi de surprizele pregătite.

Participanţii, într-o atmosferă caldă de comuniune şi de har, au stăruit în căutarea Împărăţiei lui Dumnezeu, aşa cum i-a încurajat Preasfinţitul Virgil Bercea în invitaţia pe care le-a trimis-o.

Cel mai potrivit mesaj de încheiere ar fi acela al părintelui protopop Chifor Antoniu, vicar cu preoții, care  a concluzionat astfel: ,, atmosfera din această seară îmi confirmă faptul că există speranță și sunt optimist în ceea ce privește viitorul”.

Laura Ologu-Biroul Pastoral