Tradiția Luminației este respectată pe Câmpia Transilvaniei. În comuna Râciu, localitatea natală a marelui cărturar Gheorghe Șincai, a fost organizată o ceremonie specială.

Protopopul greco-catolic al Câmpiei Transilvaniei, părintele Toader Dulău, a organizat o liturghie, un parastas și o conferință dedicată memoriei celor doi eroi: cărturarul Gheorghe Șincai, unul dintre membrii Școlii Ardelene și, totodată, unul dintre fondatorii culturii române moderne, și Regele Mihai I al României, cel care a scurtat durata Celui de-al Doilea Război Mondial cu șase luni și care a salvat peste 500.000 de vieți omenești.

Ceremonia a fost organizată în condițiile în care, anul trecut, rămășițele simbolice ale lui Gheorghe Șincai au fost aduse din satul slovac Svinica în satul natal, Râciu, chiar în data de 25 octombrie, de ziua nașterii Regelui Mihai I. Gheorghe Șincai a murit în data de 2 noiembrie 1816, în Svinica. A fost înmormântat în cimitirul local, bombardat în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial. Pentru că nimeni nu mai știe exact unde se aflau vechile morminte din cimitir, delegația din Râciu a adus simbolic o brazdă de pământ din Svinica, care va fi așezată solemn în mormântul pregătit în biserica greco-catolică din Râciu.

Acum, la comemorarea lui Gheorghe Șincai și a Regelui Mihai I au luat parte, cu respectare măsurilor sanitare, zeci de credincioși, precum și notabilitățile locale, în frunte cu noul primar, Ciprian Belean, cu ex-primarul pensionat al comunei, Ioan Vasu, ori secretarul comunei, Ioan Dunca, precum și reprezentanți ai organizațiilor Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei din județele Mureș și Cluj.

Sursa: https://clujtoday.ro/