Papa Francisc l-a primit luni, 12 octombrie 2020, pe cardinalul George Pell, ocazie în care papa i-a mulțumit pentru mărturia sa. Prelatul australian s-a întors zilele trecute la Roma. În luna aprilie a acestui an, cardinalul a fost achitat cu unanimitate de Înalta Curte de Justiție din Australia de acuzația de abuzuri în dauna minorilor. După sentința din primul grad, a stat la închisoare peste 400 de zile. Cardinalul Pell era în Australia din luna iulie a anului 2017.

Cetatea Vaticanului – Adrian Dancă
12 octombrie 2020 – Vatican News.

Papa Francisc l-a primit azi în audiență pe cardinalul George Pell. În vârstă de 79 de ani, fost prefect al Secretariatului pentru Economie (2014-2019), prelatul s-a întors zilele trecute la Roma, după ce în iulie 2017 a plecat din Cetatea Vaticanului în Australia pentru a înfrunta procesul în care era acuzat de abuzuri în dauna minorilor. Pontiful i-a acordat atunci o perioadă de concediu pentru a se apăra de aceste acuzații.

Cardinalul Pell, condamnat în primul grad de judecată
Cardinalul a fost acuzat în 2017 pentru abuzuri în dauna minorilor, care ar fi fost comise în diferite ocazii, în anii 1996-97 pe când era arhiepiscop de Melbourne. Prima audiență a procesului s-a desfășurat în luna iulie din 2017. Judecat vinovat în primul grad de tribunalul din Melbourne în decembrie 2018, a fost transferat în închisoare în februarie 2019, când a fost condamnat la șase ani de detenție, fiind pus în regim de izolare. Cu toate acestea, prelatul s-a declarat întotdeauna nevinovat și consideră că faptul de care este acuzat constituie o crimă oribilă și intolerabilă împotriva căreia a luptat cu toate mijloacele. Apărarea lui susțin că verdictul bazat pe dovezi improbabile este irațional.

Sfântul Scaun cere clarificarea definitivă a faptelor
Sfântul Scaun, printr-un comunicat al Sălii de Presă, și-a exprimat atunci cel mai mare respect pentru autoritățile judecătorești australiene și, pe baza acestui respect, a declarat că așteaptă rezultatul recursului, amintind că prelatul se declară nevinovat și că are dreptul să se apere până la ultimul grad de judecată. S-a reiterat, de asemenea, angajarea puternică a Bisericii în lupta împotriva abuzurilor. Pentru a garanta cursul firesc al justiției, papa a confirmat măsurile de precauție adoptate de episcopul locului pentru cardinal la întoarcerea lui în Australia: ”în așteptarea dovedirii definitive a faptelor, cardinalului i-a fost interzis, din motive de precauție, exercitarea publică a slujirii preoțești, precum și, potrivit normelor, contactul de orice fel și de orice formă cu persoanele minore”. Episcopii australieni au invitat atunci credincioșii catolici, afectați greu de acest episod, să nu tragă concluzii definitive înainte ca parcursul judecătoresc să fie completat.

Confirmată condamnarea în recurs, dar un judecător se opune
În iunie 2019, Curtea de Apel a statului Victoria începe a doua fază a procesului. Apărarea vorbește de un verdict irațional și de vicii de procedură în primul grad. În august 2019 vine sentința: cu o majoritate de doi judecători din trei, condamnarea este confirmată. Judecătorul care s-a împotrivit sentinței, Mark Weinberg, se opune cu tărie verdictului pornind de la principiul că o persoană nu poate fi condamnată dacă dovezile nu demonstrează vinovăția acesteia dincolo de orice dubiu rezonabil, altfel există riscul de a condamna un inocent. Încă o dată, Sfântul Scaun, printr-un comunicat de presă, reiterează respectul pentru magistratura australiană, dar rămâne în așteptarea evoluțiilor ulterioare a procedurii judiciare, amintind că prelatul se declară nevinovat.

Înalta Curte îl achită în unanimitate

În martie 2020, procesul lui Pell ajunge la Înalta Curte de Justiție din Australia, ultimul grad de judecată. Completul de judecători admit pe rol cerința prelatului în baza motivațiilor aduse de Mark Weinberg. În 7 aprilie 2020, Înalta Curte, formată din șapte judecători, critică incoerența sentinței emisă de Curtea de Apel și îl achită în unanimitate pe cardinalul George Pell pentru că există o posibilitate rezonabilă ca fapta să nu fi fost comisă și, prin urmare, există o posibilitate semnificativă ca o persoană nevinovată să fie condamnată. Prelatul a ieșit din închisoare după peste 400 de zile de detenție.

Dreptatea înseamnă adevăr pentru toți
Cardinalul Pell a afirmat atunci că injustiția gravă pe care a suferit-o a fost reparată și că nu are niciun resentiment față de persoana care l-a acuzat. Procesul, a ținut să sublinieze prelatul, nu a fost un referendum asupra Bisericii catolice, nici unul asupra felului în care autoritățile Bisericii din Australia au înfruntat crima de pedofilie. ”Chestiunea era”, a afirmat cardinalul, ”dacă eu am comis sau nu aceste crime teribile, iar eu nu le-am comis”. Tot atunci, prelatul australian și-a exprimat speranța ca achitarea lui să nu adauge altă suferință. ”Unicul fundament al vindecării pe termen lung este adevărul, iar unicul fundament al justiției este adevărul, pentru că dreptatea înseamnă adevărul pentru toți”, a mai spus cardinalul Pell. Prelatul a mulțumit, de asemenea, celor care s-au rugat pentru el și l-au ajutat și susținut în această perioadă dificilă. Și-a exprimat, totodată, gratitudinea față de avocații săi care, cu determinare fermă, au muncit pentru a face ca justiția să fie afirmată și să aducă lumină într-o obscuritate prefabricată, demonstrând adevărul.

Rugăciunea papei Francisc pentru victimele sentințelor injuste
La scurt timp după aflarea știrii, papa Francisc, fără a face referință directă la procesul Pell, s-a rugat pentru victimele sentințelor injuste în timpul Sfintei Liturghii din Casa ”Sf. Marta”. transmisă live în streaming din cauza pandemiei. ”În aceste zile ale Postului Mare”, spunea pontiful, ”am văzut persecuția pe care a suferit-o Isus și pe învățătorii Legii care s-au înverșunat împotriva lui. A fost judecat într-un climat de înverșunare, cu înverșunare, fiind nevinovat. Aș vrea să ne rugăm astăzi pentru toate persoanele care suferă din cauza unei sentințe injuste, din înverșunare”. La rândul său, Sfântul Scaun a salutat cu satisfacție sentința de achitare a cardinalului Pell, afirmând din nou că a avut întotdeauna încredere în autoritățile judecătorești australiene. ”Mergând în fața judecății magistraturii”, se afirmă în comunicatul de presă, cardinalul Pell ”și-a afirmat întotdeauna nevinovăția, așteptând ca adevărul să fie dovedit”.

Autor: A Dancă

Sursa: https://www.vaticannews.va/