Asociația Caritas Eparhial și-a propus, în cadrul proiectului FOCUS, un program de pregătire în Doctrina Socială a Bisericii Catolice, pentru laici, preoți, angajați și colaboratori ai organizațiilor catolice din Eparhia de Oradea, care sunt implicați în activități socio-caritabile.

Primul modul de instruire la nivel organizațional pe tema doctrinei sociale a Bisericii Catolice, dintr-un proiect propus de Confederația Caritas România, cu sprijinul Renovabis și cooperarea Katholische Sozialwissenschaftliche Zentralstelle (KSZ) din Germania s-a desfășurat în perioada 11-12 septembrie 2020, la Centrul social ”Maria Rosa” din Oradea.

La deschiderea modului a fost prezent și PSS Virgil Bercea care a salutat pe cei prezenți apreciat că: este foarte bine că s-a reușit să facem acest curs, să putem transmite mai departe Doctrina Socială a Bisericii. Vă doresc să aveți acea capacitate ca, la rândul dumneavoastră, ceea ce ați primit să transmiteți mai departe și să dăruiți cu generozitate. Așa să vă ajute Bunul Dumnezeu și Maica Sfântă!

Modulul, prima sesiune, a fost susținut de părintele protopop Gavril Buboi în calitate de formator și a debutat cu Introducere în învățătura Socială a  Bisericii. A urmat: Tema I: Planul magistral al lui Dumnezeu. Iubirea Docat1 pct.5, 6,7,14,20; Sesiune de lucru în plen: Prezentarea enciclicelor sociale; Tema II: Fundamentul societății: Familia prezentată, în calitate de invitat de pr. Mihai Tegzeș – Responsabil cu pastorația familiilor și a adulților; Prezentarea Compendiului de Doctrină Socială a Bisericii și Tema III: Principiile Doctrinei Sociale a Bisericii: Persoana, binele comun, solidaritatea și subsidiaritatea. (Docat 4 pct. 87, 89, 95, 100, 105, 111).

Al doilea modul de instruire s-a ținut în zilele de 18-19 septembrie 2020 susținut tot de părintele Gavril Buboi, a debutat cu Sesiune de lucru în plen: Expunere recapitulare/fixare elemente din sesiunea precedentă: Iubirea, Familia și Principiile DSB; Tema IV: Munca Umană: Profesie și Vocație. Docat 6, pct.135, 143, 152, 154, 155, lucru în grup și discuții în comun; Tema V: Biserica și Domeniul social. Împreună suntem tari. Docat 2, lucru în grup și discuții în comun;  Sesiune de lucru în plen Expunere Spiritualitatea eticii sociale; Tema VI: Persoana umană: Unică și infinit de valoroasă. Docat  3, prezentată, în calitate de invitat de asistent medical Zoltan Zold – Caritas Timisoara; DSB și tehnologia în serviciul diseminării: Despre Fundația Youcat. Descărcare și instalare Docat App, 3MC; Tema VII: Exercitarea Iubirii: Angajarea personală și comunitară Docat 12, lucru în grup și discuțiile în comun au încheiat modulul de instruire.

La modulul de formare au participat douăsprezece persoane: Pr. Valer Părău, protopop de Zalău, pr. Zorel Zima, protopop de Beiuș, pr. Romulus Avram,  pr. Traian Dobrată, Florin Bode, Ovidiu Lazăr, Vesea Cornelia, Anamaria Crăciun, Adela Popa Ghițulescu, Patricia Pele, Miruna Moza, și Mariana Pașca

Cei 12 participanți vor deveni, în urma cursului de formare, multiplicatori la nivelul comunităților locale. Folosind metodologia, instrumentele și informațiile acumulate prin participarea la modulele de formare, vor organiza în cadrul organizațiilor locale pentru angajații și colaboratorii acestora, în parohii sau pentru alte grupuri (cămine de bătrâni, grupuri de tineret, centre de zi) câte 2 seminarii de diseminare a informațiilor astfel încât, la sfârșitul proiectului cel puțin alte 240 de persoane vor fi implicate în proiect.

Pr. Olimpiu Todorean