Ieri, 22 mai 2022, în Duminica a cincea după Sfintele Paști, în cadrul Sfintei Liturghii celebrate de către Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, împreună cu Preasfinția Sa Cristian Crișan, episcop auxiliar al Arhieparhiei greco-catolice de Alba-Iulia și Făgăraș și cu un numeros sobor de preoți, în Biserica Adormirea Maicii Domnului din Reghin, a fost sfințită statuia Cardinalului Alexandru Todea amplasată în fața bisericii.

La eveniment au participat o serie de oficialități locale și județene, precum și mulți credincioși veniți din Reghin și din împrejurimi.

Opera îi aparține artistului plastic reghinean Simion Moldovan, turnarea în bronz fiind făcută de artistul Sànta Csaba, în atelierul propriu din localitatea Praid.

Ideea acestei statui pornește undeva în perioada studenției din Bucuresti. Venind la Reghin, mergeam la slujbele ținute de Cardinalul Todea undeva pe strada Apalinei. Atunci m-am gândit foarte mult să-i fac un portret, lucru care de altfel s-a și întâmplat. Ulterior, luând contact cu conducerea Bisericii Greco-Catolice am decis să se facă un monument, o figură întreagă care, spre bucuria noastră s-a întâmplat. La o așa personalitate cum a fost Cardinalul Alexandru Todea trebuia neapărat realizată o operă care să-l redea în întregime. Lucrarea am început-o în anul 2014, am lucrat la ea până în 2015, iar dupa finalizarea ei și turnarea în bronz, a stat într-un atelier de turnătorie lângă Sovata, așteptând numeroase aprobări de la Ministerul Culturii, instituții județene și locale pentru amplasare. Este vorba de o lucrare destul de amplă, în sensul că, dimensiunea ei de 2,6 metri, cu un personaj întreg, e ceva nou pentru Reghin. Noi nu prea avem statui în afară de busturi, și spre bucuria noastră am început cu Cardinalul Todea, una dintre cele mai mari personalități spirituale reghinene. Este una din lucrările la care țin foarte mult, și faptul că ea se așază în spațiul public este o mare realizare, a precizat Simion Moldovan, artist plastic, în momentul instalării ei.

 

Câteva date biografice

Alexandru Todea s-a născut la 5 iunie 1912 în Teleac, județul Mureș, fiind al 13-lea din cei 16 copii ai lui Gheroghe și Maria Todea. Cu mari greutăți și eforturi financiare, inerente unei familii numeroase, termină liceul în 1933 și în același an intră la Academia Teologică din Blaj. S-a remarcat ca un student sclipitor încă de la început și în al doilea an universitar este trimis de mitropolitul Vasile Suciu la Colegiul De Propaganda Fide din Roma. Un alt mare martir al Bisericii Unite, episcopul Iuliu Hossu, remarca credința și caracterul tânărului Alexandru Todea și-l hirotonește pe acesta diacon încă din anul patru de facultate. Peste numai un an, în 1939, va fi hirotonit preot. În 1940 obține titlul de doctor în teologie. După obținerea titlului de doctor în teologie, în 1940, este numit secretar mitropolitan, fiind în același timp profesor de religie, latină și italiană. Iubit și apreciat de elevii săi, asemeni ilustrului său frate de credința, episcopul Ioan Suciu, tânarul preot acordă tinerilor o atenție deosebită, contribuind la formarea generațiilor de elită ale României.

Datorită rezistenței în fața non-valorii și absurdului persecuțiilor perioada comunistă, este trecut pe lista neagră a Securității. Începe lungul șir al arestărilor, în fața cărora spune doar atât: „suferința trebuie considerată cea mai înaltă demnitate de care ne putem învrednici”.

Închisoarea de la Gherla, închisorile de la Jilava și „Uranus”, condamnarea la muncă silnică sau închisoarea de la Sighetu Marmatiei – unde erau întemnițați și ceilalți ierarhi ai Bisericii Unite rămași în viață, penitenciarele din Râmnicu Sarat, Pitești, Dej și Gherla, nu l-au descurajat, preocupându-se mereu de cei din jur, pe care i-a încurajat mereu, chiar și în cele mai oripilante condiții, căci era convins că „nu catedralele au creat locuri de pelerinaj, ci locurile în care s-a suferit pentru credință au creat catedralele”.

În 1986 este ales mitropolit al Bisericii Române-Unite cu Roma, în condițiile clandestinității, fiind confirmat la 12 martie 1990 ca arhiepiscop de Alba-Iuliași Făgăraș. Recunoscut prin Decret prezidențial, a primit o parte din reședința mitropolitană de la Blaj, dar nu și Catedrala înălțată de episcopul Ioan Inochentie Micu Klein sau celelalte bunuri confiscate de regimul comunist în 1948.

Recunoașterea supremă a unei vieți de credință și jertfe o reprezintă numirea sa în Colegiul cardinalilor, la 28 mai 1991, de Papa Ioan Paul al II-lea. Alexandru Todea devenea astfel al doilea cardinal din istoria  României, după Iuliu Hossu. La 20 iulie 1994, Papa i-a aprobat retragerea de la conducerea Bisericii, din motive de sănătate.

Ducându-și cu demnitate și bucurie boala care-l ținea paralizat în scaun, a trecut la cele veșnice pe 22 mai 2002, fiind înmormântat în Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj.

 

Biroul de Presă