„Bunul Dumnezeu ne-a ajutat să ajungem această zi, să revedem acest palat, această clădire reprezentativă a Oradiei, din Piața Unirii, în toată splendoarea ei. Eu cred că Bunul Dumnezeu face minuni – și aceasta este o minune, după ce s-a întâmplat cu această clădire, faptul că la doi ani palatul este așa cum a fost înainte. Mulțumim, mulțumesc lui Dumnezeu, dar mulțumesc și oamenilor care cu adevărat au simțit că trebuie să pună osul alături de Episcopie și de toți orădenii pentru a reda această față frumoasă a palatului. Vă mulțumesc tuturor, mulțumesc orădenilor care au ajutat la refacerea palatului episcopiei. Să știți că vă port zilnic în rugăciunile mele, este cel mai profund mod de a vă mulțumi, tuturor, la toți orădenii. Bunul Dumnezeu să ne ajute să mergem mai departe”, Preasfinția Sa Virgil Bercea la conferința  de presă din data de 21 august 2020 cu ocazia zilelor porților deschise la Palatul Episcopal.

În urma incendiului care a cuprins Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea, în data de 25 august 2018, Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Oradea a încheiat un contract de parteneriat cu Primăria Municipiul Oradea în vederea realizării lucrărilor de consolidare, reabilitare și refuncționalizare a clădirii afectate de incendiu  și administrării de către Municipiul Oradea a Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea, pe o perioadă de minimum 20 de ani.

După incendiul din 25 august 2018, s-au făcut donații, suma colectată în anul 2018 de către Primăria Oradea fiind de 28.524 lei, la care se adaugă 1.290.000.000 de lei, bani din donaţii viraţi de către Episcopia Greco-Catolică.

Firma S.C. TRAMECO S.A. a intervenit începând cu luna septembrie 2018 în vederea degajării molozului și luării măsurilor pentru punerea în siguranță a palatului și efectuării lucrărilor care țineau de acoperiș și de partea superioară a clădirii. A fost întocmită expertiza tehnică, proiectul tehnic și detaliile de execuție în vederea reconstruirii parțiale și reabilitării zonei distruse de incendiu iar după obținerea autorizaţiei de construire a fost demarată execuția lucrărilor.

Valoarea lucrărilor efectuate în regim de urgență a fost de 7.947.598,61 lei fără TVA, acestea incluzând și serviciile de proiectare.

În cadrul acestui contract s-au executat următoarele lucrări: evacuarea molozului și punerea în siguranță a clădirii; refacerea planșeului de peste etaj la forma, dimensiunile și cotele de nivel avute iniţial, dar cu soluție din beton armat monolit, alcătuit din centuri din beton armat prevăzute peste pereții longitudinali portanţi ai celor trei aripi ale construcției, precum și peste pereții portanți transversali, respectiv grinzi metalice și lucrări de refacere a acoperișului tip șarpantă din grinzi lamelare încleiate, cu învelitoare din țiglă ceramică și tablă din cupru la turnulețele de pe acoperiș.

A urmat a doua etapă de reabilitare, cea a fațadelor exterioare și de refacere a iluminatului arhitectural, iar în urma procedurii de licitație care a fost organizată, s-a semnat contractul cu asocierea SC DRUM ASFALT SRL și SC TRAMECO SA. Ordinul de începere a lucrărilor de execuție a fost dat la 01.04.2020. Valoarea contractată a lucrărilor este de 1.776.028,25 lei fără TVA, pentru următoarele lucrări executate: reabilitare fațade situate în curtea interioară, reabilitare fațadă situată spre str. Episcop Mihai Pavel, tâmplărie lemn fațadă Piața Unirii, tâmplărie lemn fațadă str. Episcop Mihai Pavel, tâmplărie lemn fațade curte interioară, reabilitare fațadă situată spre Piața Unirii, reparații tencuieli la calcan str. Episcop Mihai Pavel precum și iluminat arhitectural.

Sursa: www.oradea.ro