Într-o telegramă, Papa Francisc își amintește cu admirație și afecțiune de cardinalul care „a slujit Domnului și Bisericii cu dăruire exemplară și delicatețe sufletească”. Eminenţa Sa a murit la 84 de ani. A fost episcop emerit al Novarei. Papa Francisc l-a creat cardinal în Consistoriul din 2016, cu un an înainte să fi scris meditațiile pentru Via Crucis la Coloseum.

Mare prieten al românilor, care l-a cunoscut bine pe Cardinalul Alexandru Todea, şi deosebit de apropiat Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, Cardinalul Renato Corti a dus o viață sobră și intensă, „inimă la inimă”.  La fel de sobru și intens a fost omul pe care Papa voia să-l asocieze, deja în vârstă de 80 de ani, cu Colegiul Cardinalilor. Mons. Renato Corti a murit în această dimineață, în jurul orei 9, în Rho, în provincia Milano, în Colegiul Oblatelor Sfinților Ambrozie și Carol, unde locuia din 2011, într-o cameră simplă. El a murit în seninătate, după cum spun oamenii care l-au asistat până în ultimul moment.

Condoleanțele și apropierea papei

„Mă gândesc cu recunoștință – scrie Papa Francisc în mesajul său de condoleanțe – despre intensa slujire spirituală și pastorală pe care a lăsat-o fără limite, mai degrabă consumându-se pentru Evanghelie, mai întâi în arhiepiscopia natală din Milano, mai ales în formarea seminariștilor și preoților, ca vicar general și apoi timp îndelungat ca păstor blând și înțelept al acestei Biserici Novara. De asemenea, cred – continuă Papa – în dragostea sa autentică pentru misiunea și slujirea de predicare pe care a exercitat-o cu mare generozitate, toate animate de dorință profundă de a comunica Evanghelia lui Hristos ”.

Câteva note biografice

A fost Vicepreședinte al Conferinței Episcopale Italiene din 2005 până în 2015, apreciat predicator, a condus exercițiile spirituale în Curia Vaticanului în 2005, ultimul cu Ioan Paul al II-lea, în timp ce la invitația Papei Francisc a scris meditațiile Via Crucis la Colosseum de Vinerea Mare în 2015.

Un om cu o spiritualitate profundă, discipol al cardinalului Martini și al cărui vicar general a fost la Milano, unde a fost hirotonit episcop în 1981. A ales ca motto episcopal „Cor ad cor loquitur” (Inima îi vorbește inimii) pe care cardinalul sfântul John Henry Newman îl avusese la rândul său.

Originar din Galbiate, provincia Como, astăzi la Lecco, cardinalul Corti și-a început slujirea preoțească alături de un viitor papă, Giovanni Battista Montini, pe atunci la cârma Bisericii Ambrosiene. Din 1990, urmează transferul ca episcop la Novara pentru 21 de ani în care promovează, printre altele, cauza beatificării lui Antonio Rosmini.

Între 2005 și 2015 a ocupat funcția de vicepreședinte al CEI, dar deja în 2011 a renunțat la guvernul pastoral din Novara pentru limita de vârstă. Începând cu februarie 2012, sanctuarul din Rho, de la Oblatele Sfinților Carol și Ambrozie, îi devenise cămin cardinalului „sacristan” care nu se dădea înapoi, dacă era necesar, să pregătească altarul pentru Liturghie în capelă.

Arhiepiscopul Milanului, Mario Delpini, a declarat că la aflarea veștii dispariției cardinalului a încredințat „îndelungata și credincioasa lui slujire Domnului”. Cardinalul Corti a spus în 2016, de îndată ce a aflat despre numirea sa ca și cardinal: martirii sunt cei spre care trebuie să privim „pentru că ne permit să înțelegem ce ar fi cu adevărat să trăim conform Evangheliei”.

Traducere: Alina Balaj