Episcopii italieni l-au criticat pe premierul Giuseppe Conte pentru că nu a ridicat interdicția privind Liturghiile publice. Conferința Episcopilor Italieni a dat duminică publicității o declarație prin care denunță decretul privind „faza 2” de restricții împotriva răspândirii coronavirusului, despre care spune că „exclude în mod arbitrar posibilitatea de a celebra Liturghia cu credincioșii”. În cadrul unei conferințe de presă din 26 aprilie, pentru a anunța următoarea fază a restricțiilor Covid-19 din Italia, începând din 4 mai, Conte a declarat că funeraliile se pot relua, cu cel mult 15 persoane prezente. Alte celebrări religioase, inclusiv Liturgiile publice, se vor relua „în săptămânile următoare”.

În declarația lor din 26 aprilie, Episcopii s-au referit la două organisme care l-au sfătuit pe Conte să ridice măsurile de blocaj: președinția Consiliului de Miniștri, echivalentul biroului prim-ministrului, și Comitetul Tehnico-Științific pentru Covid-19. Episcopii au afirmat: „Președinția Consiliului și Comitetul Tehnic-Științific li se amintește datoria de a face distincția între responsabilitatea lor – de a oferi indicații precise de natură medicală – și cea a Bisericii, chemată să organizeze viața comunității creștine, cu respectarea măsurilor pregătite, dar în deplinătatea autonomiei ei.”

Biroul premierului a răspuns duminică seara târziu la declarația Episcopilor, potrivit agenției de știri ANSA. Mesajul spunea „va fi studiat un protocol care să le permită credincioșilor să participe cât mai curând la celebrările liturgice, în condiții de maximă securitate”. Conferința Episcopilor Italieni (CEI) a spus că a fost într-un „dialog continuu” cu guvernul de câteva săptămâni. În timpul acestor negocieri, „Biserica a acceptat, cu suferință și cu sentiment de responsabilitate, limitările guvernamentale stabilite pentru a face față situațiilor de urgență medicală”, au spus Episcopii, adăugând că în timpul acestor conversații „s-a subliniat în mod explicit că – atunci când limitele fixate pentru a face față pandemiei vor fi reduse – Biserica cere să își poată relua activitatea pastorală”. Declarația susține că Episcopii italieni și-au prezentat, de asemenea, propriile lor îndrumări și protocoale pentru o fază tranzitorie care să corespundă tuturor standardelor de sănătate.

Liturghiile publice din întreaga Italia au fost suspendate de aproape șapte săptămâni, după ce guvernul italian a emis un decret, în 8 martie, prin care se suspendau toate ceremoniile religioase publice, inclusiv înmormântările. Conform anunțului premierului din 26 aprilie, relaxarea măsurilor de blocaj va permite redeschiderea magazinelor de retail, muzeelor și bibliotecilor începând cu 18 mai, iar restaurantele, barurile și saloanele de coafură din 1 iunie. Mișcarea între regiunile italiene, în regiuni și în orașe și orașe este încă interzisă, cu excepția cazurilor strict necesare. Într-o scrisoare din 23 aprilie, Cardinalul Gualtiero Bassetti din Perugia, președintele CEI, a scris că „a venit timpul să reluăm celebrarea Euharistiei duminicale și să aibă loc înmormântări, botezuri și toate celelalte Sacramente, urmând în mod natural acele măsuri necesare pentru a garanta siguranța în contextul prezenței mai multor persoane în locuri publice.”

Sursa: www.catholica.ro