La inițiativa Conferinței Episcopale Italiene a avut loc joi seara, la ora 21.00 (22.00 ora României), Rozariul de lumină pentru încetarea pandemiei care a cuprins lumea întreagă. Sfântul Părinte Papa Francisc a participat în mod spiritual la această inițiativă de rugăciune, transmițând și un mesaj video la începutul momentului de rugăciune:

„Dragi frați și surori,

Mă unesc cu voi în rugăciunea pe care Conferința Episcopală Italiană a dorit să o celebreze ca semn de unitate pentru întreaga lume. În această situație fără precedent în care totul pare să cadă, să ne ajutăm, să rămânem fermi în ceea ce contează cu adevărat. Este o indicație pe care o întâlnesc în multele scrisori primite de la păstorii dumneavoastră care împărtășind un moment atât de dramatic, încearcă să vă sprijine speranța și credința cu cuvântul lor”.

„Rugăciunea Rozariului este rugăciunea celor umiliți și sfinți”, a amintit Papa Francisc cerând mai ales în aceste zile ca oamenii să aprofundeze relația cu ceilalți „care în aceste moment coincid cu cei mai apropiați membri ai familiei. Să ne fim aproape unul altuia”.

Intervenția video a Sfântului Părinte a fost încheiată cu o rugăciune adresată Sfântului Iosif căruia i-a fost cerută ocrotirea lumii și pentru a-i lumina „pe cei responsabili de binele comun, pentru ca ei să știe să aibă grijă de oamenii încredințați lor”. „Dă inteligența cercetătorilor  și celor care caută mijloace adecvate pentru sănătatea și bunăstarea fizică a fraților noștri”, s-a rugat din nou Papa, „sprijină pe cei nevoiași, pe voluntarii, asistentele, medicii, care sunt în prima linie în tratarea bolnavilor, chiar cu riscul siguranței propriei vieți. Împreună cu Maica Fecioară roagă-L pe Domnul, să elibereze lumea de orice formă de pandemie”.

Sfântul Rozar a fost condus de către secretarul Conferinței Episcopale Italiene, Excelența Sa Stefano Russo, în Biserica „San Giuseppe al Trionfale” din Roma. Fiecare dintre cei care au participat la rugăciune de acasă au aprins în fereastră sau pe balcoane câte o lumânare ca semn al speranței.

Pentru aproximativ o oră, un fir roșu de rugăciune și caritate a legat întreaga planetă. „Un fir roșu” care, după cum a spus Cardinalul Gualtiero Bassetti, președintele CEI, este „mult mai puternic decât zona roșie”.