În anul 1754 s-a născut Gheorghe Șincai în satul Râciu județul Mureș. În anul 1784 episcopul Grigore Maior de la cărui naștere s-au împlinit luna aceasta 305 ani îl propune pe Gheorghe Șincai director general al școlilor românești unite din întreaga Transilvanie. Șincai în vârsta de 30 de ani la momentul numirii în funcție a depus o muncă asiduă de luminare a maselor, dedicându-se carierei didactice și contribuind la întemeierea unui număr de peste 300 de școli confesionale greco-catolice în timpul de 10 ani în care s-a aflat în această funcție.


În octombrie 2019, o delegație formată din preoți și oameni de cultură, în frunte cu primarul comunei Râciu, să ducem într-o urnă pământ la Biserica Greco-Catolică din Râciu, unde printr-un monument funerar se va marca aducerea simbolică a trupului lui Șincai acasă. Într-o urnă, dusă din România, într-un adevărat ritual al înmormântării, punem pământ pentru a fi adus la Râciu.


Simbolic, însă, prin țărâna adusă din pământul cimitirului de la Svinica în pământul de la Râciu, Gheorghe Șincai se întoarce acasă.

Sursa:
https://clujtoday.ro/gheorghe-sincai-va-fi-reinhumat-la-r…/…
https://www.zi-de-zi.ro/…/foto-la-svinica-in-slovacia-pe-u…/