Fiul Bisericii Greco-Catolice, marele om politic Iuliu Maniu a fost comemorat la împlinirea celor 67 de ani de la trecerea în veșnicie și la Oradea. La statuia lui de lângă Catedrala „Sfântul Nicolae” a fost oficiată Slujba Parastasului de către Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea alături de un sobor de preoți. Au participat alături părintele vicar general Mihai Vătămănelu, părintele vicar responsabil cu preoții Antoniu Chifor, angajații Episcopiei, elevii Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” alături de doamna director, Monica Nica, studenții seminariști ai Seminarului Teologic Greco-Catolic, membrii ai Clubului Monarhist, credincioși printre care s-a aflat și domnul Ilie Bolojan, primarul Municipiului Oradea.

Preasfinția Sa a subliniat faptul că trupul lui Iuliu Maniu „a fost dus la cimitirul săracilor din Sighet fără a se știi unde este înmormântat. Iuliu Maniu trebuie să ne aducă aminte că trebuie să fim liberi în gândire, drepți în conștiință și cu mare dragoste față de aproapele. Aceste coordonate nu trebuie uitate niciodată. Să-i păstrăm amintirea și să nu uităm. Uitarea ucide, amintirea ne dă sensul rădăcinilor și a vieții”.

Mai apoi fost intonat imnul lui Iuliu Maniu de către elevii Liceului și au fost depuse flori la Statuia Sfinxului de Bădăcin.

Iuliu Maniu putea fi văzut deseori pe străzile din Blaj cu Rozarul în mână. De astfel și la statuia de lângă Catedrala „Sfântul Nicolae”, se poate vedea Rozarul pe care îl poartă la mâna stângă. „Sufletul mi-l închin Atotputernicului Dumnezeu, tot devotamentul meu și dincolo de mormânt, mult încercatului meu neam românesc, iar iubirea mea o leg cu frații și nepoții mei și cu bunii mei prieteni, care nici întru cele mai grele persecuții num-au părăsit în calea grea care mi-a fost hotărâtă de soartă” (Iuliu Maniu).

Într-o postare pe Facebook, domnul primar Ilie Bolojan, spune următoarele despre eveniment:„ Azi se împlinesc 67 de ani de la moartea în temnița comunistă de la Sighet a unuia dintre cei mai importanți realizatori ai României Mari, un exemplu de demnitate și de caracter pentru toți românii. Am depus în numele orașului Oradea o jerbă de flori la statuia lui Iuliu Maniu de lângă Catedrala greco-catolică Sf. Nicolae, în semn de cinstire a memoriei acestui om de stat. Mulțumesc Episcopiei Greco-Catolice și Liceului Iuliu Maniu pentru că au marcat printr-un parastas acest moment de aducere aminte”.

Eugen Ivuț