Un film de care astăzi avem nevoie!

Filmul „Cardinalul” surprinde într-o manieră artistică, dar și documentară, ținând publicul într-o răsuflare de la început până la sfârșit, pagini din istoria luminoasă precum Unirea de la 1918, dar și întunecoasă precum persecuțiile și „dezumanizarea” comunistă, precum închisoarea de la Sighet din acea perioadă. Acest film reușește să copleșească prin imagini dure introducând într-o atmosferă, pe cât de atroce, pe atât de demnă prin verticalitatea și demnitatea personajelor pozitive care te fac să trăiești un sentiment de încredere și de speranță că acest neam, chiar dacă îngenuncheat, totuși mai are resurse de viață și de demnitate, că mai are viitor.
Personajul principal, întruchipat perfect de actorul Radu Botar, deși pus în multe situații limită, reușește să iasă cu seninătate, dar și cu sobrietate la liman, uneori prin fermitatea sa, alteori printr-un ajutor care e clar că vine de undeva de Sus.
Cei care vor viziona acest film vor putea vedea nu o ecranizare a unor experiențe care dorim să nu se mai repete, ci o rază de lumină, o rază de speranță că acest neam nu și-a pierdut întru totul demnitatea, că undeva în lagăre, în închisori, acolo unde conștiințele de regulă se distrug și unde totalitarismul comunist a dorit să le distrugă pe cele rămase, tocmai acolo prin demnitate și credință conștiințele acestor oameni s-au purificat, s-au șlefuit, s-au înnobilat.
Am văzut deja acest film și am ieșit din sală cu un sentiment de care aveam mare nevoie, eu, acum: acest popor mai are resurse să renască!
Mulțumim regizorului Nicolae Mărgineanu pentru sufletul mare cu care a făcut acest film, dar și pentru disponibilitatea de a fi acceptat această lansare în orășelul de sub Măgură cu însăși prezența Domniei sale vineri, 24 ianuarie, de la ora 17.00! Totodată mulțumim Domnului Radu Botar, actorul principal din film, prezent și Domnia sa la premieră, care la finalul filmului ne va relata cum a privit acest rol pe care nu doar îl joacă, ci îl trăiește. Cred că după o astfel de experiență un om nu poate rămâne neschimbat. Abia aștept să-i ascult mărturia!
Costul unui bilet este de 10 lei și sunt deja accesibile on-line pe: https://eventbook.ro/film/bilete-cardinalul-simleu-silvaniei