Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural

Deschidere: vineri, 13 decembrie 2019, ora 13.00

Expoziția 50 de ani de grafică românească 1970 – 2020 este poate cel mai mare eveniment de acest fel realizat în România și dedicat artei contemporane românești.

Peste 70 de lucrări semnate de 65 de artiști vor fi expuse în noul spațiu amenajat în Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural.

Realizată printr-un parteneriat extraordinar dintre Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural și Asociația culturală pictor Octavian Smigelschi prin generozitatea colecționarului George Șerban, expoziția este curatoriată de dr. Alexandru Constantin Chituță și dr. Diana Iancu.

Expoziția este o pledoarie pentru artă, organizată cu scopul de a contribui la promovarea valorilor româneşti, din ţară şi diaspora, şi de a surprinde publicul cu o varietate de culori, forme, stiluri şi tehnici. „50 DE ANI DE GRAFICĂ ROMÂNEASCĂ” este o expoziţie care anticipează expoziţia permanentă de artă orăşenească, cuprinsă în planul de amenajare muzeală din cadrul muzeului orădean..  Până când acest proiect va fi finalizat, avem ocazia de a admira un număr de peste 70 de lucrări. Expoziţia propune o călătorie prin istoria artei contemporane, prin opera principalilor săi protagonişti. Sunt expuşi  65 de artişti, 3 dintre ei fiind orădeni.

Expoziţia intenționează să ofere o privire alternativă a celor mai emblematice experiențe artistice din perioada 1970 și până în prezent. Exercițiul gravării și al altor tehnici de reproducere artizanală a imaginii a reprezentat o dublă oportunitate: pe de o parte, aceea de a crește difuzarea, în rândul publicului, a operei lor, pe de altă parte posibilitatea de a exprima o gândire diferită. Realizarea unei expoziții de grafică românească în România, care să cuprindă o seamă de artiști  începând cu 1970 și până în prezent, constituie un act  cultural excepțional ce umple un gol existent în muzeografia românească. Iar această expoziție   dimpreună cu catalogul aferent este specială din mai multe motive. În primul rând aceasta va fi deschisă sub auspiciile Zilei Naționale a României. Un alt motiv important este acela că această expoziție este realizată printr-un parteneriat fructuos, dorit și realizat în acest an, dintre Colecția avocatului George Șerban din București împreună cu Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural sub imboldul, ideea și concepția curatorului. Ne-am permis deja să afirmăm în titlul anul 2020, pentru că lucrările și numărul artiștilor va crește ajungând la 100 anul viitor, iar o parte din aceste lucrări vor fi donate Muzeului Orașului Oradea – Complex Cultural.

Colecția avocatului George Șerban este arhicunoscută și consacrată astăzi ca una dintre cele mai valoroase din țara noastră, iar o parte importantă din această colecție este consacrată graficii românești. Mai puțin cunoscută în mediul artistic, când cei mai mulți se îndreaptă spre pictură, grafica, tușul, acuarela sau litografia are un rol special în arta universală.

A venit însă timpul ca și grafica românească să își găsească un loc important în muzeografia românească.

Cu siguranță acest eveniment  poate fi numit expoziția – muzeu, datorită lucrărilor și a artiștilor. De la un Horia Bernea la Ștefan Câlția, de la Școala lui Vasile Kazar la Mircia Dumitrescu sau Vladimir Șetran, de la acuarela lui Anamaria Smigelschi la desenul lui Sorin Ilfoveanu sau Florin Mitroi continuăm cu Geta Brătescu sau simplitatea plină de înțeles a lui Horia Damian, la gravurile lui Adrian Dumitrache, Peter Pusztai și Dodi Romanați învăluindu-ne de culorile Casie Csehi, Nicolae Săftoiu sau Liviu Stoicoviciu. Artiști români care trăiesc în diaspora sunt și ei bine reprezentați: Denisa Șerban Maschek, Alma Rusescu, Sofia Frankl, Doina Botez, Irina Georgeta Pusztai, Ana Golici, Georgeta Borusz sau Damo Istvan și exemplele pot continua. Sunt artiști care au probat în decursul vremii o imensă solidaritate au lucrat ca o echipă, conformându-se unui program care azi ar fi greu de imaginat, afirmându-se: Considerăm arta ca un gest de responsabilitate umană. Cu operele noastre, cu efortul nostru colectiv dorim să îndepărtăm formele actuale ale dezumanizării.

Artiști:

VASILE KAZAR/ HILDEGARD KLEPPER PAR/HARRY GUTTMAN/NICOLAE SĂFTOIU/VASILE SOCOLIUC/MIRCIA DUMITRESCU/DAN ERCEANU/ION PANAITESCU/GEORGE LEOLEA/PETER PUSZTAI/IRINA GEORGETA PUSZTAI/ANA GOLICI/SORIN DUMITRESCU/DODI ROMANAȚI/DENISA ȘERBAN MASCHEK/ŞTEFAN CÂLŢIA/CASIA CSEHI/ALMA RUSESCU/GEORGETA BORUSZ/ADRIAN DUMITRACHE/DAMO ISTVAN/AUREL BULACU/DONE STAN/DAMO ISTVA/ANAMARIA SMIGELSCHI/ANDREEA DRĂNICEANU (TEODORESCU)/JOHANNA KOVACS/DAN STANCIU/CONSTANTIN BACIU/VLADIMIR ȘETRAN/ALEXI NICOLAE/GYORGY MIHÁLY/VICTOR CIOBANU/PETRE RUSU/FLORIN CIUBOTARU/CHABA ZEMLENY/GETA BRĂTESCU/CONSTANTIN FLONDOR/LIVIU STOICOVICIU/MARCEL CHIRNOAGĂ/TIBERIU NICORESCU/TEODOR HRIB/FLORIN MITROI/NISTOR COITA/PAUL GHERASIM/GERT FABRITIUS/HORIA DAMIAN/DOINA SIMIONESCU/SOFIA FRANKL/DOINA BOTEZ/PAULA RIBARIU/FLORIN STOICIU/HORIA BERNEA/IOANA BĂTRINU/VASILE GRIGORE/MARILENA PREDA SÂNC/RAZVAN CONSTANTIN CARATĂNASE/OLIMPIU BANDALAC/SORIN ILFOVEANU/WANDA SACHELARIE VLADIMIRESCU/LASZLO UJVÁROSSY/TUDOR BĂNUȘ/ION ATANASIU DELAMARE/SUZANA FÂNTÂNARU/WANDA MIHULEAC/