Parohia Greco-Catolică din Uileacu de Beiuș  fost înființată în anul 1786. Cu aportul Episcopiei și cu efortul enoriașilor locali s-a construit biserica parohială care a fost consacrată în anul 1890 cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. În aceleași an s-a construit și casa parohială.

Anul 1948, în care Biserica Română Unită este supusă marilor represalii până la interzicerea ei prin decretul din decembrie al aceluiași an, surprinde această parohie cu 408 suflete greco-catolice.

Parohia a fost reînființată în anul 1995 de către preotul Sava Eugen, atunci protopop de Beiuș. Renașterea acestei comunități a fost supusă condițiilor similare biblice din Viflaim: răcoarea societății și lipsa unui imobil adecvat, dar și bucuria și entuziasmul enoriașilor greco-catolici. Celebrările liturgice s-au desfășurat inițial în casa unui credincios. În 1997, comunitatea a fost încredințată păstoririi preotului Man Adrian, care prin dialog și rugăciuni a redobândit clădirea școlii vechi (proprietate inițială a parohiei) în care s-a amenajat o capelă destinată uzului liturgic.

Din anul 2007 comunitatea a fost încredințată pastorației parohului actual, părintele Erdeli Ioan. Din dorința unei soluționări amiabile și unei împărtășiri comune a lăcașului divin în spirit de fraternitate creștină, de asemenea de a nu determina o mai profundă tensiune între comunități, Parohia Greco-Catolică, la îndemnul Preasfinției Sale Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, prin parohul ei, a demarat un dialog cu reprezentanții ortodocși. În acest demers, desfășurat într-o atmosferă fraternă, alături de paroh a fost prezent și protopopul greco-catolic de Beiuș, părintele Zima Zorel, iar la întâlnirea finală chiar și părintele vicar general, Vătămănelu Mihai, respectiv cel al preoților, Chifor Antoniu.

Duminica, 8 decembrie 2019, părintele paroh Erdeli a celebrat Sfânta Liturghie greco-catolică în biserică după 71 de ani de la confiscarea ei. La acest moment au fost alături de dânsul și comunitatea binecuvântată, părintele Vătămănelu Mihai și părintele Zima Zorel.

Mulțumim pe această cale fraților ortodocși pentru deschiderea arătata și pentru că au făcut posibilă această slujire alternativă în Biserică. „Ce bine e când frații în Domnul se iubesc, și-n dragoste și pace în lume viețuiesc”.