Moment important pentru istoricii de la Universitatea din Oradea. Ieri, de la ora 12.00, în Aula Magna, academicianul, istoricul și cercetătorul Ioan Bolovan a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea.

Pe lângă cei de la prezidiu, rectorul Constantin Bungău, președintele Senatului Universității din Oradea – Aurel Căuș, directorii Consiliului pentru Studii Universitare de Doctorat (CSUD) al universităţii – Radu-Cătălin Ţarcă și al Școlii Doctorale de Istorie – Sorin Șipoș, printre cei prezenți s-au aflat episcopul Greco-Catolic de Oradea – Virgil Bercea și viceprimarul Mircea Mălan.

Rectorul Constantin Bungău a subliniat performanțele departamentului de Istorie al Facultății de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, a mulțumit Universității Babeș-Bolyai pentru relația bună, istorică, dintre cele două instituții și a vorbit despre personalitatea academicianului Ioan Bolovan.

Titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea a fost acordat la propunerea CSUD.

„Este prima noastră propunere pentru acordarea acestui titlu și suntem onorați să începem cu o astfel de personalitate. Vă mulțumesc pentru tot sprijinul acordat domeniului Istorie al universității noastre”, a spus Radu-Cătălin Ţarcă.

Laudatio a fost citit de Sorin Șipoș cel care a colaborat îndeaproape cu istoricul clujean.

„Prezentul omagiu nu este unul de complezență, el are la bază rezultatele extraordinare obținute de-a lungul celor trei decenii de carieră, rezultate care îl situează pe academician în galeria marilor istorici ai Transilvaniei, transformându-l într-un model pentru mai multe generații, unul care inspiră bine, frumos și moralitate. În cei 30 de ani, Ioan Bolovan a scris sau a fost coautor la 52 de cărți publicate și editate, atât în țară cât și în străinătate, are scrise peste 200 de studii și articole științifice în reviste internaționale prestigioase și a participat cu lucrări la peste 100 de sesiuni științifice”, a spus, printre altele, Sorin Șipoș.

Evenimentul s-a bucurat de prezența corului Facultății de Arte, departamentul de Muzică, dirijat de Carmen Rus.

Sursa:  www.crisana.ro