Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Oradea organizează vineri, 22 noiembrie 2019, ora 18, la Catedrala greco-catolică ”Sfântul Nicolae”, Concertul de iarnă, colinde și cântece tradiționale susținut de Ansamblul de Muzică Tradițională  Românească ”Icoane”  condus de prof.univ. dr. Ioan Bocșa. Acest eveniment este primul care, în perioada Postului Crăciunului din acest an aduce prin colindă vestea Nașterii Domnului.

În deschiderea concertului vor cânta corurile de copii Enjoy Music condus de Ovidiu Lazăr și Alexandru Cristea precum și Corul Liceului Greco-Catolic ”Iuliu Maniu” condus de prof. Nicoleta Tâmpu.

În continuare vă prezentăm câteva cuvinte despre formațiile prezente în spectacol, așa cum s-au prezentat ele:

Ansamblul de Muzică Tradițională  Românească ”Icoane” al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca a fost înfiinţat în anul 1995, din dorinţa de a reînvia şi promova valorile spirituale tradiţionale româneşti, constituind în acest sens un model la nivel naţional. Ansamblul, instruit şi condus de către prof.univ.dr. Ioan Bocşa şi lect.univ.dr. Alina Stan, este format din studenţi şi absolvenţi, având ca liant pasiunea pentru tot ceea ce înseamnă tradiţie populară.

În cadrul spectacolelor susţinute, Ansamblul ICOANE (grup vocal fete, grup vocal băieţi, grup mixt, trio transilvan şi interpreţi individuali) îşi propune restaurarea sonoră a unor producţii muzicale tradiţionale arhaice, preluate din colecţii şi fonoteci sau culese direct din teren, din zone ale ţării unde încă folclorul se mai practică după ritualuri străvechi.

Repertoriul abordat acoperă tot ciclul vieţii, cuprinzând cântece rituale ce însoţesc cele mai importante praguri – evenimente ale trecerii omului prin viaţă: naştere, cătănie, căsătorie, muncă şi moarte. Ponderea cea mai mare o ocupă colinda, cel mai important gen muzical din cadrul Sărbătorilor de Iarnă, având o bogăţie şi varietate unică.

Prin modalităţile de preluare ale cântecelor, prin emisia vocală specific folclorică şi prin formula instrumentală tipică muzicii ţărăneşti transilvănene, Ansamblul de Muzică Tradiţională Românească „Icoane” îşi doreşte atingerea firescului şi adesea a dramatismului ritualurilor folclorice şi reconstituirea unei atmosfere proprii satului românesc de acum câteva sute de ani.

Ioan Bocșa este prof.univ.dr. la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, în cadrul Modulului de Muzică Vocală Tradiţională Românească, coordonator al Ansamblului de Muzică Tradiţională Românească ICOANE. Personalitate marcantă a culturii româneşti, mentor a mai multor generaţii de interpreţi şi cercetători preocupaţi de studierea folclorului muzical românesc, Ioan Bocşa a adus contribuţii semnificative etnomuzicologiei româneşti prin culegeri de folclor efectuate în judeţele Alba, Hunedoara, Sălaj, Bistrița, salvând din teren peste 3500 de producţii muzicale folclorice, prin organizarea unei arhive/fonoteci digitalizate şi elaborarea și publicarea unor cărți de specialitate.

Este totodată un interpret vocal de excepţie a folclorului muzical românesc, susţinând sute de concerte în ţară şi străinătate (Europa, America, Asia şi Australia).

 Corul Liceului Greco-Catolic ”Iuliu Maniu” condus de prof. Nicoleta Tâmpu

Corul Liceului Greco-Catolic din Oradea a fost înființat în  toamna anului 2002, având în componenta elevi de gimnaziu și liceu. Deși foarte tânăr, corul este o prezență activă pe scenele muzicii corale românești, obținând deja premii cum ar fi: locul 1 la Concursul Coral „Cantați cu noi” 2019, sau însoțind personalități marcante ale muzicii românești în concert. Astfel, evidențiem participarea la Festivalul Coral „Francisc Hubic” alături de Corul Național de Camera „Madrigal – Marin Constantin „- 2019,  Concertul alături de violonistul Alexandru Tomescu in cadrul turneului „Balada, un secol de muzică „- 2018, participarea la cantata “Carmina Burana” de Carl Orff, alături de corul si orchestra Filarmonicii de Stat Oradea 2019.

Corul Enjoy Music condus de Ovidiu Lazar și Alexandru Cristea

Are sloganul : ”Muzica este felul în care sună viața”.

Corul a luat naștere de curând, cei 50 de membri ai acestuia fiind copii din clasele 0 – IV. Acest cor își propune să vină în întâmpinarea copiilor care doresc să își exprime bucuria prin cântec și artă. Modul acesta de a-și petrece timpul este benefic pentru ei, pentru familie cât și pentru societatea din care fac parte. Muzica este și va fi limbajul universal al omenirii, prin care poți să aduci bucurie, lacrimi, aplauze și multe alte emoții.

Vă așteptăm!