„În zilele de 3-6 septembrie 2012 a avut loc la Venetia, Italia, cea de a treia Întâlnire a preotilor greco-catolici din diaspora europeana, urmând celei de la Bologna, Italia (2009) si celei de la Paris, Franta (2010).
Organizatorii întâlnirii de anul acesta de la Venetia au fost preotii din Protopopiatul greco-catolic român din Triveneto, în frunte cu pr. prot. Vasile Alexandru Barbolovici.
Întâlnirea a cuprins o serie de conferinte de natura istorica, eccleziologica si de drept canonic, momente de rugaciune dupa traditia rasariteana si latina, împartasirea experientelor pastorale si personale, dar si momente ce vizau cunoasterea frumusetilor artistice si culturale pe care minunatul oras Venetia le ofera.
Printre invitatii de seama amintim pe pr. prof. Roberto Giraldo, Directorul Institutului de Studii Ecumenice „San Barnardino” din Venetia, franciscan al Conventului San Francesco della Vigna; prof. Riccardo Burigana, directorul de studii de la acelasi institut – care scris articolul la Vatican – si Eminenta Sa Card. Francesco Coccopalmerio, Presedinte al Consiliului Pontifical ce se ocupa cu Textele Legislative, care a fost însotit de pr. drd. Ioan Pop, preot greco-catolic român doctorand la Roma în drept canonic. Pentru detalii si fotografii facem trimitere la http://www.bru-italia.eu/
Preotii greco-catolici români l-au avut ca îndrumator si parinte spiritual în aceste zile pe P.S. Virgil Bercea, episcop de Oradea Mare, responsabil în cadrul Sinodului Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice, cu comunitatile parohiale din diaspora europeana.
S-a abordat de asemenea tema preotilor „uxorati”, adica preotii care au ales casatoria, familia, ca statut de viata înainte de hirotonire, conform traditiei stravechi si neîntrerupte a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice, alaturi de cealalta traditie a preotului necasatorit.
Un alt moment important pe care dorim sa-l mentionam este audienta acordata de nou-înscaunatul Patriarh al Venetiei, Excelenta Sa mons. Francesco Moraglia, preotilor români greco-catolici prezenti pentru un salut cordial. P.S. Episcop Virgil Bercea i-a oferit în dar cartea cu centenarul nasterii cardinalului Alexandru Todea si i-a transmis salutul din partea Prea Fericirii Sale card. Lucian, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice.
În cadrul Sfintei Liturghii de marti, 4 septembrie 2012, câtiva preoti au fost distinsi cu titlul de Stavrofor sau purtator de Cruce pectorala de catre P.S. Virgil Bercea, iar altii au primit Brâul rosu (vezi lista pe http://www.bru-italia.eu/).