Cu binecuvântarea PF Sale Lucian Cardinal Mureșan, Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș, prin Biroul pastoral pentru pastorația tinerilor și copiilor, a organizat în perioada 22-24 octombrie 2019, la BLAJ, un curs de prezentare a metodei și metodologiei de lucru cu tinerii a Asociației Zileos din Canada.

Un curs de prezentare a pedagogiei Ziléoscu participare internațională, a fost inițiativa Biroului pentru pastorația tinerilor și copiilor din Arhieparhia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Alba Iulia și Făgăraș. Cursul i-a avut ca invitați pe preoții protopopi ai Arhieparhiei, dar nu numai, și s-a desfășurat la Pensiunea La Vie din Blaj, fiind conferențiat chiar de fondatorul Asociației Ziléos, Patrick François, din Canada.

Zileos este o asociație care lucrează cu tineri cu vârsta cuprinsă între 11 şi 25 de ani (pre-adolescenţi, adolescenţi, studenţi şi tineri care și-au început cariera profesională). Proiectul dezvoltă o pastoraţie care se sprijină pe necesitatea de a le veni în întâmpinare în mediul lor de viaţă. În toate programele sale, Zileos are grijă să ţină cont de patru dimensiuni: raportarea la sine; relaţia cu ceilalţi, relaţia cu Isus Cristos, raportarea la lume şi angajamentul în lume. Zileos are ca finalitate trezirea, iniţierea în credinţa creştină, formarea şi organizarea tinerilor. Se adresează, de asemenea și tinerilor, care afirmă că sunt în căutarea lui Dumnezeu sau nu-L cunosc pe Dumnezeu, care sunt departe de Biserică şi de credinţa creştină.

Potrivit Pr. Flavius Florea, responsabil al Biroului pastoral pentru pastorația tinerilor și copiilor din Arhieparhie, programul cursului de formare propus la Blaj a avut mai multe sesiuni de lucru. De asemenea, pe parcursul celor trei zile, nu au lipsit momentele comunitare, participarea la Sfânta Liturghie în Catedrala „Sfânta Treime” și participarea, alături de episcopii reuniți în sesiunea de toamnă a Sinodului, la mai multe evenimente propuse cu ocazia dezvelirii unor plăci care amintesc de vizitei Sfântului Părinte în Mica Romă.

Pe durata celor trei zile de curs a fost prezentă și doamna Ramona Dragoș, responsabil Zileos în România, care a spus că asociația pe care o reprezintă este un „proiect care dezvoltă o pastoraţie bazată pe necesitatea de a le veni tinerilor în întâmpinare în mediul lor de viaţă. Astfel, în strânsă legătură cu etapele pe care tinerii le traversează, Ziléos îi însoţeşte în căutările lor şi îi ajută să găsească răspunsuri la întrebările pe care şi le pun pe plan intelectual, familial, fizic, spiritual, cultural, psihis, etc”.

La finalul cursului, cei prezenți s-au arătat foarte interesați de pedagogia Zileos și doresc să o implementeze în protopopiatele și parohiile în care slujesc. În acest sens, Biroului pastoral pentru pastorația tinerilor și copiilor din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș va organiza pe viitor și alte cursuri de formare.

ACC

Sursa: http://www.e-communio.ro