Stimați pelerini,

Cu gândul și cu sufletul ne alăturăm bucuriei dvs. de a fi prezenți astăzi la inaugurarea Casei Memoriale Iuliu Maniu, renăscută ca Pasărea Phoenix din propria sa cenușă.

Acest act miraculos a luat ființă prin binecuvântata hotărâre a PS Virgil Bercea, care pe data de 19 decembrie 1999 a numit ca Administrator Parohial al Parohiei Greco-Catolice Bădăcin, pe tânărul preot Cristian Borz.

Ajuns aici, Părintele Borz găsește un sat sărăcit, dezorientat, marcat de 4 ani de ocupație hortystă, de 4 ani de război devastator și de 50 de ani de dominație comunistă, fără lăcaș de cult confiscat de stat și nerestituit. Prin muncă de convingere și de câștigare a bunăvoinței oamenilor, Părintele reușește în scurt timp să sfințească Biserica Greco-Catolică.

Înțelegând importanța casei în care a locuit cel mai mare om politic român al ultimului veac, edificiu care se dezintegra cărămidă cu cărămidă, în nepăsarea și ingratitudinea tuturor autorităților locale și centrale, Părintele Cristian Borz începe munca aproape imposibil de conceput a salvării casei care, în secolul trecut, reprezenta cetatea de suflet a românilor din Transilvania. Aici alergau bunicii și părinții noștri, în tristeți și bucurii, din zidurile acestei case s-au născut cele mai îndrăznețe hotărări și acțiuni, s-au luat cele mai importante decizii și, de ce să nu o spunem, pentru copii acelor vremuri, o vizită la Bădăcin reprezenta un premiu de bună purtare.

Părintele Borz a muncit neobosit, a reușit să adune alături de el oameni care nu au pus condiții, a făcut rost de fonduri cu foarte multă diplomație și perseverență, nu a beneficiat de ajutorul autorităților statului așa cum, în primul rând moral, acestea aveau o datorie față de Sfinx, pentru a ajunge la ziua de azi, când strălucește în lumina soarelui casa, care timp de un secol a fost averea spirituală a nădejdilor noastre.

Cu inimile pline de recunoștință, aducem mulțumirile noastre PS Virgil Bercea, care a susținut permanent munca Părintelui Borz. Mulțumim providențialului Părinte Cristian Borz pentru această minune. Mulțumim tuturor celor care au contribuit cu darurile lor și-l rugăm pe Atotputernicul Dumnezeu să ocrotească această casă, din zidurile căreia să pornească refacerea morală și materială a țării noastre.

Flavia Bălescu-Coposu

Rodica Coposu