Simpozionul Internaţional sub egida Şcolii Ardelene, desfăşurat la Oradea în perioada 10-12 octombrie, l-a avut invitat pe scriitorul şi teologul Cristian Bădiliţă, care a susţinut conferinţa „Marile texte ale creştinismului”. În prima zi de lucrări, autorul a lansat şi mai multe volume.

Au fost astfel prezentate volumele din Seria Noul Testament (ediţie bilingvă şi comentariu), albumul Semnul lui Iona, în memoria celor şapte episcopi martiri, Ţiganiada lui Ioan Budai-Deleanu, într-o versiune modernizată.

Mult aşteptată a fost lansarea volumului Geniul Greco-Catolic Românesc, având-o coautor pe Laura Stanciu, profesor la Universitatea 1 Decembrie 1918, Alba Iulia. Apărut la Editura Vremea din Bucureşti, volumul „se doreşte un omagiu adus Bisericii Greco-Catolice cu rol esenţial în europenizarea României. Eroii albumului sunt tot atâtea ipostaze concrete ale acestui proces, înţeles nu ca un gest de obedienţă faţă de valorile Apusului, ci ca o strategie sistematică de recuperare a propriei identităţi latine, române şi creştine”, arată autorul în deschiderea cărţii. Au fost alese aproape cincizeci de personalităţi care aparţin patrimoniului naţional, dintre care pot fi aici amintiţi George Coşbuc, Iuliu Maniu, Liviu Rebreanu, Corneliu Coposu, Vasile Lucaciu şi alţii. „Am fost însă obligaţi să ne impunem o limită. Geniul greco-catolic românesc se cuvine continuat de un Dicţionar al personalităţilor greco-catolice de la 1700 până în prezent”, mai ţine să precizeze autorul.

Prezent la eveniment, Preasfinţitul Virgil Bercea şi-a prezentat aprecierile despre volum: „Este prima carte de acest gen şi mă bucur că a apărut în anul Centenarului. Pe lângă generaţia de aur, despre care detaliaţi în carte, mă bucur să văd prezentată aici şi generaţia de aur a martirilor. În ei se regăsesc toţi cei care au suferit în închisorile comuniste. Ceea ce face Cristian Bădiliţă cu acest volum extraordinar este o nouă lecţie de istorie”, a spus arhiereul.

***

Geniul Greco-Catolic Românesc, ediția a II- a, a fost completat cu un capitol dedicat celor șapte episcopi greco-catolici martiri.

Autorii au imaginat un „album” format din „chipuri și icoane” greco-catolice împărțite pe cele trei „generații de aur”: cea pornită în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea (generația iluministă a Școlii Ardelene, care a trasat programul cultural de emancipare națională), cea de la jumătatea secolului al XIX-lea (cea romantică pașoptistă, care a formulat programul politic de țară) și cea de la finele „secolului naționalităților” (cea critică și cea care a făcut România Întregită de la 1918).

În spatele acestor nume cunoscute se află creatorii României moderne, de la Samuil Micu până la Iuliu Maniu și Iuliu Hossu, de la Ioan Budai-Deleanu până la Simion Bărnuțiu, George Coșbuc și Liviu Rebreanu sau de la Petru Maior până la Timotei Cipariu, Augustin Bunea și Ion Agârbiceanu.