Ediţia din 2019 a Simpozionului Internaţional Şcoala Ardeleană începe la Oradea joi, 10 octombrie, şi se încheie sâmbătă, 12 octombrie, cu un concert susţinut de corul de cameră Madrigal.

Lucrările simpozionului încep joi seară, la ora 17:00. Primul cuvânt îl va lua Profesorul Ovidiu Ghitta în conferinţa cu titlul Semnificaţiile unui demers fondator. Universitatea din Cluj acum o sută de ani. Vineri şi sâmbătă, comunicările ştiinţifice încep la ora 9:00, iar după-masa, de la ora 17.

Programul de anul acesta e colorat de numeroase prezentări susţinute de invitaţii conferenţiari, dar şi de lansări de carte, spune, pentru EGCO, Ionuţ Popescu, Director al Departamentului Oradea al Facultăţii de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca. „Cea mai aşteptată dintre lansări este cea a cărţii Geniul Greco-Catolic Românesc de către unul din autorii ei, Cristian Bădiliţă. Vor urma două zile de comunicări ştiinţifice. Tema simpozionului este UBB la 100 de ani – trecut prezent şi viitor. Anul acesta este unul al centenarelor. Este un prilej de a ne aminti drumul pe care l-a parcurs Universitatea, de la prima instituţie de învăţământ superior din Transilvania, până la ceea ce este astăzi. E un prilej de a realiza realizările şi de a reflecta la statutul învăţământului, în general, şi al învăţământului teologic, în particular, într-o Europă în care diversitatea aduce tot mai multe provocări, în care un principiu integrator este tot mai greu de găsit”, a mai declarat Profesorul Ionuţ Popescu.

Desfăşurarea tuturor lucrărilor va avea loc în Aula Magna a Seminarului Teologic Greco-Catolic. Concertul Madrigal, care va încheia sâmbătă ediţia simpozionului din acest an, va avea loc în Catedrala Sfântul Nicolae, la ora 18:00.