Misiunea ecumenică a Bisericilor Răsăritene din Europa de astăzi: este tema celei de a XXII-a Întâlniri a Episcopilor Catolici Răsăriteni din Europa, organizată de Consiliului Conferințelor Episcopale Europene (CCEE), la Roma, de la 12 la 14 septembrie 2019. La întâlnire iau parte peste 40 de ierarhi ai Bisericilor Catolice Orientale din Europa, care se reunesc o dată pe an pentru a reflecta și a aprofunda contribuția specifică pe care aceste Biserici o aduc la misiunea comună și universală a Bisericii. Din partea Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, participă la această întâlnire PSS Virgil Bercea, episcop de Oradea Mare, PSS Vasile Bizău, episcop de Maramureș, PSS Claudiu Lucian Pop, episcop al Curiei Arhiepiscopale Majore și PSS Florentin Crihălmeanu, episcop de Cluj-Gherla.

Programul celei de a XXII-a ediții cuprinde conferințe și dezbateri, sesiuni de lucru și momente de rugăciune comună a episcopilor, desfășurate Colegiul Pontifical ucrainean „San Giosafat” din Roma, unde sunt și cazați o parte dintre participanți, o altă parte fiind găzduiți în aceste zile la Colegiul Pontifical „Pio Romeno”, al studenților greco-catolici români din Roma.

În prima zi, 12 septembrie 2019, după un moment de rugăciune, episcopii catolici orientali au participat la sesiunea de deschidere a Întâlnirii, în cadrul căreia au luat cuvântul: cardinalul Angelo Bagnasco, arhiepiscop de Genova și președinte al CCEE și PF Sviatoslav Șevciuc, arhiepiscop major de Kyiv-Halič și Întâistătător al Bisericii Greco-Catolice Ucrainene. Au urmat două sesiuni de conferințe și discuții în plen. Mai întâi, cardinalul Kurt Koch, președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, a prezentat tema: „Modele pentru reînnoirea unității Bisericii”. În continuare, cardinalul Leonardo Sandri, prefect ql Congregației pentru Bisericile Răsăritene, a vorbit despre „Misiunea ecumenică a Bisericilor Răsăritene din Europa de astăzi”, subliniind că Bisericile sunt chemate să parcurgă calea iubirii și a carității.

A doua sesiune a primei zile a cuprins intervenția cardinalului Pietro Parolin, secretar de Stat al Sfântului Scaun și a mons. Ivan Dacko, președintele Institutului ecumenic al Universității Catolice din Leopoli. Cel din urmă a vorbit despre lucrările Comisiei Teologice Mixte Catolico-Ortodoxe și a prezentat o analiză a stadiului actual al dialogului dintre Biserica Catolică și Bisericile Ortodoxe. După o dezbatere în plen, ierarhii s-au îndreptat spre biserica „Sfânta Sofia” din Roma, a Bisericii Greco-Catolice Ucrainene, unde au celebrat împreună rânduiala Vecerniei. Lucrările continuă vineri, 13 septembrie a.c., cu alte sesiuni de lucru, urmate de dezbateri și concluzii. Întâlnirea Episcopilor Catolici Răsăriteni europeni se încheie sâmbătă, 14 septembrie a.c., cu primirea în audiență a participanților de Sfântul Părinte, Papa Francisc.

Prima ediție a Întâlnirii Episcopilor Catolici Răsăriteni din Europa a avut loc în 1997, în dieceza de Hajdúdorog, Ungaria, și a fost inițiată de cardinalul Achille Silvestrini, pe atunci prefect al Congregației pentru Bisericile Răsăritene, care dorea să creeze un spațiu în care episcopii acelor Biserici afectate în mod particular de regimurile ateiste „să poată să își clarifice tot mai mult rolul în Europa de astăzi și să fie iubite și respectate pentru istoria lor de loialitate față de Biserică și față de Papa, plătită cu preț scump” (din Introducerea Cardinalului Achille Silvestrini la Acta primei întâlniri). Începând din 2009, aceste întâlniri au fost facilitate de Consiliul Conferințelor Episcopale Europene.

„În cadrul Bisericii Catolice există biserici particulare, numite Biserici sui iuris, în deplină comuniune cu Biserica Romei, dar care se disting de Biserica Catolică Latină prin: forme diferite ale ritului liturgic și evlavie populară, disciplina sacramentală (administrarea sacramentelor) și canonică (norme juridice), prin terminologie și tradiție teologică. În Europa există episcopi ai bisericilor greco-catolice, maronite, caldee, armene, syro-malabareze”, citim pe site-ul CCEE.

M. Caba
sursa: Eparhia de Cluj-Gherla
fotografii: diacon Marius Cîmpean