Mai este doar o zi până la călătoria apostolică a Papei Francisc în Mozambic, Madagascar și Mauritius, între 4 şi 10 septembrie a.c., a 31-a călătorie apostolică a pontificatului Sanctității Sale, itinerariul incluzând capitalele celor trei ţări: Maputo (în Mozambic), Antananarivo (în Madagascar) şi Port-Louis (în Insula Mauritius). Pontiful pleacă de la Roma miercuri, 4 septembrie 2019, și se întoarce în seara de 10 septembrie. Între timp, Papa a transmis câte un mesaj video locuitorilor din Mozambic, Mauritius și populației malgașe.

„Peste câteva zile voi începe vizita mea în țara voastră și, chiar dacă nu pot să merg în afara capitalei, inima mea ajunge la voi toți și vă îmbrățișează, având un loc special pentru cei care trăiesc în greutăți”: afirmă Papa Francisc în mesajul video adresat locuitorilor din Mozambic. Pontiful argentinian merge, în mod simbolic, pe urmele predecesorului său polonez, care a vizitat cele trei țări în anii 1988-89.

Călătoria apostolică în Mozambic are ca generic „Speranță, pace și reconciliere”. Încă de pe acum, afirmă Papa Francisc cu cinci zile înainte de sosire la Maputo, „aș vrea să vă las această certitudine: sunteți cu toții în rugăciunile mele. Abia aștept să vă întâlnesc”.

„După cum am primit – și vă mulțumesc – invitația domnului președinte și a fraților mei, episcopi, de a veni la voi, tot la fel”, continuă papa în mesajul său, „vă adresez invitația de a vă uni rugăciunilor mele pentru ca Dumnezeu, Tatăl tuturor, să întărească reconcilierea, reconcilierea fraternă în Mozambic și în toată Africa, unica speranță pentru o pace trainică și durabilă”.

„Voi avea bucuria de a împărtăși nemijlocit cu voi aceste convingeri și chiar de a vedea cum crește semănătura făcută de predecesorul meu Sfântul Ioan Paul al II-lea. Această călătorie îmi va permite să întâlnesc comunitatea catolică și să o întăresc în mărturia ei pentru Evanghelie, care învață demnitatea fiecărui om și a fiecărei femei și cere să ne deschidem inima la ceilalți, mai ales la cei săraci și nevoiași”.

„Dragi frați și prieteni”, încheie Papa Francisc mesajul său, știu că mulți dintre voi lucrează acum la pregătirea vizitei mele, inclusiv prin oferta rugăciunilor voastre, și vă mulțumesc din toată inima. Invoc asupra voastră și a țării voastre binecuvântările lui Dumnezeu și ocrotirea Mamei noastre, Fecioara Maria. Pe curând!”.

Papa ajunge în capitala mozambicană Maputo miercuri, 4 septembrie a.c., la ora locală 18.30. Potrivit agendei călătoriei, joi, 5 septembrie, Pontiful are întâlniri cu președintele țării, participă la o întâlnire interreligioasă cu tinerii și, succesiv, cu episcopii, preoții, persoanele consacrate și cateheții Bisericii catolice din această țară. Vineri, 6 septembrie, pontiful vizitează bolnavii unui spital și celebrează Sf. Liturghie la stadionul Zimpeto, iar în jurul orei locale 13.00 pleacă cu avionul din Maputo spre capitala Madagascarului, Antananarivo, pentru cea de-a doua etapă a acestei călătorii apostolice.

Salutul Papei Francisc adresat malgaşilor: sfinţenia voastră îmi stă la inimă
În după-amiaza de vineri, 6 septembrie, papa Francisc va sosi la Antananarivo, capitala Republicii Madagascar, venind din Mozambic, Madagascarul reprezintând cea de-a doua etapă a celei de-a 31-a călătorii apostolice. La câteva zile de la prezenţa sa în Madagascar, Papa Francisc îşi exprimă, printr-un mesaj video, gratitudinea pentru posibilitatea de a se afla în mijlocul poporului malgaş:

«Dragi fraţi şi surori din Madagascar!
Cu ajutorul harului lui Dumnezeu, peste câteva zile voi fi în mijlocul vostru! Doresc să ajungă la voi, încă de pe acum, salutul meu cordial, împreună cu gratitudinea pentru tot ceea ce aţi făcut şi continuaţi să faceţi pentru a pregăti vizita mea. Mai ales, vă mulţumesc pentru rugăciunile voastre – personale, în familie, în comunităţile parohiale, precum şi în spitale şi închisori. Rugăciunea nu cunoaşte limite şi când voi fi în Madagascar – chiar dacă voi putea vizita doar unele locuri – cu rugăciunea voi ajunge la toţi, implorând pentru toţi binecuvântarea lui Dumnezeu.

Dragi prieteni malgaşi, ţara voastră este faimoasă pentru frumuseţile sale naturale şi pentru aceasta spunem: „Laudato sìʼ'”. Este datoria noastră de a le păzi cu grijă. Însă, există o altă frumuseţe care stă şi mai mult la inima lui Cristos şi a papei: cea a poporului său, adică sfinţenia voastră! De aceea, voi veni pentru a vă întări în credinţă şi, în acelaşi timp pentru a mă hrăni din aceasta. Preacurata Fecioară Maria să obţină pentru noi acest dar. Mulţumesc şi pe curând!».

 Papa, locuitorilor Insulei Mauritius: Vă port în inimă şi mă rog pentru voi!
«Se apropie tot mai mult călătoria apostolică în cursul căreia voi ajunge şi în frumoasa voastră Insulă»: astfel îşi începe Papa Francisc mesajul video adresat locuitorilor Insulei Mauritius, unde Papa Francisc va merge ca pelerin al păcii, după cum exprimă şi moto-ul călătoriei. Pontiful va ajunge în Mauritius luni, 9 septembrie a.c., programul acestei ultime părţi a călătoriei având în centru celebrarea unei Sfinte Liturghii. Nu va lipsi ceremonia de bun venit, vizita de curtoazie la preşedintele ţării şi întâlnirea cu reprezentanţii societăţii civile şi ai corpului diplomatic.

«Încă de aici, de la Roma, vă adresez salutul meu plin de afecţiune şi vă mulţumesc foarte mult pentru pregătirile pe care le faceţi de multă vreme în vederea acestei întâlniri», se spune în continuarea mesajului Sfântului Părinte, adresat locuitorilor Insulei Mauritius, un mesaj în care Papa Francisc evidenţiază frumuseţea limbajului iubirii răspândit în lume de Evanghelie, limbaj care uneşte diferite tradiţii şi culturi:

Papa Francisc: «Va fi o bucurie pentru mine să vestesc Evanghelia în mijlocul poporului vostru care se distinge prin întâlnirea dintre diferitele etnii care-l formează şi care beneficiază de bogăţia diferitor tradiţii culturale şi religioase. Încă de la origini, Biserica Catolică este trimisă la toate neamurile şi vorbeşte toate limbile lumii. Însă limba Evangheliei este iubire, după cum ştiţi. Prin mijlocirea Preacuratei Fecioare Maria, Domnul să-mi îngăduie să vă vestesc Evanghelia prin forţa Duhului Sfânt, astfel încât cu toţii să o puteţi înţelege şi primi.

Vă rog ca în aceste zile să intensificaţi rugăciunea voastră, în vreme ce eu vă port în inimă şi mă rog pentru voi. Mulţumesc şi pe curând!».

A. Dancă și A. Mărtinaș Vatican Media